вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Какво се случи на 9 септември 1944 г.

„Историята оживява“: Какво се случи на 9 септември 1944 г.

Събитията от 9 септември 1944 г. и до днес са противоречиви в българското общество. Трудно е да се говори за тях без емоция. Точно в 6,25 ч. Кимон Георгиев прочита по радиото прокламация към българския народ. Можете да чуете част от изказването му в началото на предаването „Историята оживява“.

Навярно малцина са били онези, които, слушайки думите на новия министър-председател на България, са си давали сметка какво ще се случи в страната през следващите месеци. Икономическите, политическите и социалните промени, които настъпват обръщат модела на управление. Чисто исторически обаче това, което се случва, е просто един държавен преврат. В началото на XX век България се изправя пред няколко държавни преврата и на пръв поглед в това няма нищо необичайно. Необичаен обаче е фонът, на който се случват тези събития, а именно краят на Втората световна война и фактът, че в началото на септември Червената армия нахлува в България.

Със сигурност това, което отличава преврата от 9 септември 1944 г., са последствията за българската държава, тъй като политически и икономически българското общество се променя драстично. Какъв точно е бил ходът на събитията, как се е стигнало до 9 септември и с основание ли някой казват, че това е най-важната дата в съвременната история на България? Отговори на всички тези въпроси потърсихме в разговор с историка проф. Евгения Калинова.

„Истинската задача на науката история е да обяснява процесите. Ако се придържаме към този принцип, емоциите остават настрана“, посочи проф. Калинова. Тя подчерта, че външният фактор има решаваща роля за случващото се в България. „Нещата от август нататък не се решават дори в София. Нашата съдба се определя от хода на военните действия и договорките между победителите“, припомни историкът.

Чуйте част от прокламацията на Кимон Георгиев към българския народ от паметния 9 септември 1944 г., вижте филм за събитията, които предхождат тази дата и вижте целия разговор с проф. Евгения Калинова в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

3 коментара

  1. 9-ти Септември 1944 е най-срамната дата в историята на България. Кървав държавен преврат под окупацията на руската армия, който връща България десетилетия назад в нейното развитие.

  2. Стоимен

    На мен пък ми хареса. Не видях никъде пропаганда. Изглежда устоите на това понятие трябва да бъдат изменени, че да се съглася с вас. Не знам как бихте нарекъл момента в който масово групировки в страната се бунтуват срещу официалната власт. Ако това не е гражданска война, то тогава не знам. Колкото до Калинова, не съм я чувал отпреди, защото това не ми е и работата, но останах очарован от фактите с които тя борави, безпристраността и начина на поднасяне на информацията. Имало е епизоди със скучни гости, този определено не бе такъв. Подкрепям екипа и този епизод е една крачка в правилната посока. Пристрастни винаги ще има, но това не трябва да ви спира!!

  3. Много хубава идея да се разгледа въпроса за деветосептемврийския преврат от съвременни позиции, обаче жалко, че се подхожда абсолютно дилетантски. За да се оцени правилно това събитие трябва да се подходи от много, много по широка гледна точка, която обаче изисква огромни познания – различни от пропагандните клишета в комунистическите учебници. Още с „гражданската война“ в България в началния филм става ясно, че материалът е покварен. Събеседника проф. Калинова видно е казионен историк, който прокарва пропагандните теории, според които Съветския съюз е бил една мирна държава, която само се борела с хитлеристка Германия. Жалко е за независима телевизия да прокарва пропаганда.