четвъртък , 19 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Историята оживява / „Историята оживява“: Историята зад „България на три морета“
ISTORIYATA картинка

„Историята оживява“: Историята зад „България на три морета“

Днешният епизод на „Историята оживява“ ни пренася в едни далечни и славни за българската държава времена, когато можем да определим България като абсолютен хегемон на европейския Югоизток.

Това не са празни приказки, а се потвърждава от думите на чуждестранни изследователи, които наричат страната ни Първа българска империя, подчертават водещите.

Българската историография от своя страна, не и без помощта на самобитното родно творчество, ражда популярния и до днес израз „България на три морета“.

Тези думи, които напомнят за някогашната слава на България, стават факт за първи път по време на управлението на цар Симеон и по-конкретно след битката при река Ахелой, която е и във фокуса на днешното предаване.

Битката при Ахелой не е важна само за българската история, но дава отражение върху историята на целия европейски Югоизток. Тя впечатлява не само с мащабността си, но е е една от малкото българо-византийски стълкновения, в които Византия включва и своите източни армии, а след категоричната победа на българите цар Симеон започва да се титулува „цар на всички българи и ромеи“.

Как България придобива тези впечатляващи териториални разширения и влияние – плод на далновидната и целенасочена политика на много български владетели – вижте във видеото:

Гост на днешното предаване бе и д-р Никола Дюлгеров, преподавател в СУ, който разказа повече за личността на делото на цар Симеон.

Вижте също

ISTORIATA_27_12 картинка 4

„Историята оживява“: Златната ябълка, или българският фолклор в анимация

Предаването „Историята оживява“ навлиза в дебрите на българския фолклор. Днес гост в предаването е Димитър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *