понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Христо Смирненски – поетът бунтар

„Историята оживява“: Христо Смирненски – поетът бунтар

Днешният епизод на „Историята оживява“ ни среща с личната история на Христо Смирненски, който започва своя житейски път в бурните десетилетия след Освобождението и става свидетел на всички характерни за този период процеси.

Още много млад, той напуска родното си място заради опасността то да бъде опожарено. По-късно взема участие във войните за национално обединение, а Първата световна война оказва сериозно влияние върху неговото творчество.

По традиция преди разговора с госта в студиото, ви предлагаме филм, който този път е много по-различен и може да даде начало на нова рубрика в предаването – „Поезията оживява“. Този път филмът пресъздава в картини стихотворението „Цветарка“ на Христо Смирненски.

Румен Шивачев от Института по литература при БАН гостува в студиото и разказа хронологично пътя на Смирненски и анализира мястото, което заема в българската литература.

Вижте целия разговор с Румен Шивачев и филма, който подготвихме по стихотворението на Христо Смирненски „Цветарка“ в следващото видео:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …