понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Големите грехове и постижения на Александър Стамболийски

„Историята оживява“: Големите грехове и постижения на Александър Стамболийски

Поредното си издание рубриката „Историята оживява“ посвети на личността и управлението на Александър Стамболийски, тъй като на 14 юни се навършват 93 години от смъртта на лидера на БЗНС и премиер на България след Първата световна война.

Като министър-председател, той успява да си спечели омразата на немалка част от обществото и си отива от този свят по жесток начин.

Близо 100 години след смъртта си, Стамболийски все още разделя обществото в оценките за делото и личността му.

В резюме биографията му би звучала така: той е политик, републиканец, няколко пъти народен представител и лидер на БЗНС, министър-председател. Но зад сухите факти стои многопластието на личността му, това, което днес кара учените с интерес да изследват историята му.

Как може да бъде характеризирано управлението на Александър Стамболийски – по-скоро демократично или тоталитарно, кои са големите грехове, но и големите постижения на политика?

Отговорите на тези въпроси потърсиха водещите Иван Кънчев и Марио Мишев с госта си д-р Владимир Станев, преподавател по Нова българска история в Софийския университет.

„Безспорно Александър Стамболийски е много интерсена личност. Има харизма на водач, твърдят съвременниците му, човек, който очевидно чете много, самообразова се и се опитва да компенсира това, което няма, учи философия в Германия, което му помага да изгради стройната идеология на БЗНС. Той си изгражда твърди идеи, в които безспорно вярва и е готов да ги отстоява с всякакви жертви, включително да лежи в затвора. Това го прави в някакъв смисъл идеалист“, коментира историкът.

„Той се обявява против войната, като така не следва мейнстрийма на общественото настроение. Той се обявява против и участието на България в Първата световна война. Той е и против армията като такава“, допълни Станев.

Вижте още за противоречивия държавник Александър Стамболийски във видеото:

 

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …