четвъртък , 20 септември 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Евлоги и Христо Георгиеви – дарители и родолюбци

„Историята оживява“: Евлоги и Христо Георгиеви – дарители и родолюбци

Този брой на „Историята оживява“ отново е посветен на личности от българската история и по-конкретно, на двама братя от Карлово. Техните имена са много популярни за широката общественост, тъй като не малко улици и булеварди в повечето градове носят имената им. Заслугата им за българската история обаче е наистина голяма, тъй като те ни завещават не само своя идеал, но и богатството си – това са Евлоги и Христо Георгиеви.

Несъмнено, асоциацията, която изплува в съзнанието на българите, когато чуят имената им, е Софийският университет, но щедростта им излиза от рамките на най-старото висше учебно заведение в България и се простира много по-далеч.

В това предаване ще потърсим отговори на най-логичните въпроси – в каква среда израстват тези хора, защо имат това мислене, а и как натрупват своето богатство. Наш събеседник по темата е доц. д-р Цвета Тодорова – основател на музея в СУ и един от хората, които имат най-голяма заслуга за съхраняване на делото на братя Евлоги и Христо Георгиеви.

Вижте повече подробности за значимата роля на  Евлоги и Христо Георгиев в следващия разговор!

Вижте също

„Историята оживява“ с бойната слава на българската армия след Освобождението

Последното издание на „Историята оживява“ нарушава традицията. Предаването не бе посветено на определена историческа личност …