четвъртък , 20 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Историята оживява / „Историята оживява“: Едноличният режим на цар Борис III и България във Втората световна война
ISTORIATA картинка 3

„Историята оживява“: Едноличният режим на цар Борис III и България във Втората световна война

Последните епизоди на предаването „Историята оживява“ бяха посветени на Царство България от годините след неговото освобождение от турска власт. Днешният епизод затваря разказа за историята на България до 9 септември. Зрителите на предаването успяха да проследят най-важните събития и процеси, които се случват в Третата българска държава от полагането на нейните основи, през икономическия подем и войните за национално обединение до покрусата от двете национални катастрофи.

Последното десетилиетие от историята на царство България пък е бурно и наситено с интересни събития, бурни събития не само за страната, но и за целия свят, тъй като в края на 30-те години на XX век избухва Втората световна война.

Процесите, развиващи се в България през 30-те години, неминуемо са важни за развоя на войната за българската страна. Те се обуславят и от периода на т.нар. личен режим на цар Борис III.

Мнозина го определят като умерен, предпазлив и кротък политик. Какво обаче кара българският монарх да обяви едноличен режим, с какво се характеризира и какво се случва с България по време на Втората световна война – коментира историкът Николай Поппетров.

Целия разговор с него можете да видите във видеото:

Вижте също

Istoria

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …