събота , 22 септември 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Ден на българската просвета и култура

„Историята оживява“: Ден на българската просвета и култура

В навечерието на един от най-светлите български празници – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще се потопим 12 века назад в историята. Това е времето, когато българската държава е изнасяла култура за останалия европейски свят благодарение на делото на Княз Борис I учениците на Кирил и Методий.

Безспорно, приносът на славянската писменост за българската държава е огромен. Много важно да се каже обаче е, че този на българската държава за развитието и съхранението на тази писменост, е не по-малък.

Защото без делото на Княз Борис I, който приема прокудените от Великоморавия ученици на Светите братя Кирил и Методий едва ли днес близо 200 милиона души по цял свят биха използвали кирилицата и едва ли тя би била третата официална азбука в Европейския съюз.

На 24 май ние не прекланяме глава пред героичните подвизи на нашите предци, не почитаме някоя битка, събитие или личност, а свеждаме глава пред всекидневното чудо на българския език, опазването на който е процес, в който имаме отношение и до днес.

Точно за този преход – между миналото и настоящето, е разговорът в студиото на този брой на „Историята оживява“. Събеседникът е д-р Милен Врабевски – основател на фондация „Българска памет“ и човек, който през последните години е направил изключително много за развитието и запазването на културната ни идентичност.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

„Историята оживява“ с бойната слава на българската армия след Освобождението

Последното издание на „Историята оживява“ нарушава традицията. Предаването не бе посветено на определена историческа личност …