сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Братята Богдан и Иржи Прошек

„Историята оживява“: Братята Богдан и Иржи Прошек

Днешният епизод на „Историята оживява“ нарушава традицията и вместо да представя житейския път на някоя личност, представя живота и делото на цяло едно семейство – това на братята Богдан и Иржи Прошек.

Макар родени далеч от пределите на днешна България, те допринасят значително за развитието на страната ни след Освобождението.

Историята на емблематични за столицата ни постройки, като Орлов и Лъвов мост, първата електрифицирана сграда у нас – Пивоварната, както и паметникът на Васил Левски, се преплита с историята на семейството.

По-големият от двамата братя – Иржи, пристига по нашите земи като инженер още когато българската държава не съществува. Това са времената на национално-освободителното движение, в което той се включва дейно и което няколко години по-късно му спечелва и смъртна присъда от османските власти.

По-малкият брат Богдан пристига след Освобождението, но и двамата остават тук до края на дните си – въпреки че нямат никаква родствена връзка с България. Професионалните им задължения, довели ги у нас, се превръщат в истинска и пламенна любов към тяхното второ отечество.

Освен че се занимават с пивоварство, братя Прошек оставят много следи и в днешния облик на София. Те го правят с убеждение и безкористна страст.

Гост в днешното предаване бе писателят и преводач Ладислав Цветков, който е запознат отблизо с делото на семейство Прошек.

Какво довежда 25 хил. чехи в България с идеята да помогнат на братската славянска страна да „излезе от анадолското Средновековие и да влезе в Европа“ – чуйте неговия разказ за събитията и героите в предаването:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …