събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Битката при Върбишкия проход и триумфът на хан Крум

„Историята оживява“: Битката при Върбишкия проход и триумфът на хан Крум

Много от хората свързват изучаването на Средновековието с ученическите години, когато то звучеше като приказка, подредена в хронологичен ред. Днес бележитите български владетели от периода на средните векове ни се струват много отдалечени. Те обаче бележат върховете в българската държавност, защото по онова време България е била от водещите държави в Европейския Югоизток.

Последното издание на предаването „Историята оживява“ е посветено именно на личността на едни от тези средновековни владетели, постигнал една от най-големите български победи над Византия – битката при Върбишкия проход (26 юли 813 г.).

Зад успешното сражение и близо 15-годишното управление хан Крум стои фигурата на един твърд държавник.

Повече за победата на българите над византийците и още любопитни факти около личността на хан Крум – разказа гостът в „Историята оживява“ историкът проф. Милияна Каймакамова.

„За мен, битката при Върбишкия проход представлява концентриран израз на това, което България успява да натрупа като стопанство, икономика и култура за своето кратко съществуване от век – век и две-три десетилетия“, категорична е проф. Каймакамова.

Целия разговор с проф. Милияна Каймакамова можете да видите във видеото:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

2 коментара

  1. Търпение трябва. Щом момчетата направиха предаване за 09.09.1944, значи ще направят и за след това. Според мен желанието за диалог по темата трябва да узрее още сред народа. Иначе ще се говори само на висок тон един през друг и смисъл от такова предаване няма да има.

  2. александър

    Защо? Всики исторически предавания избягвате най близката история на България след 1944 година. Защо? Всики историци избягват тези години след 1944 година от развитието на България. Защо? Всички все още се страхуват от истината за упрвлението на България от БКП/БСП.