сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Историята оживява / „Историята оживява“: Битката при Анхиало
ISTORIYATA_OZHIVYAVA_06_12_2016 картинка

„Историята оживява“: Битката при Анхиало

Днес „Историята оживява“ отново се потопява в историята на Средновековието, за да ни припомни времената, в които българската държава е била сериозен фактор в политиката на целия европейски югоизток.

Фокусът на днешното предаване е едно сражение, което и до ден днешен остава някак в сянката на други събития, а именно битката при Анхиало през 708 г.

Въпреки че първата аналогия с управлението на хан Тервел е битката при Константинопол, заради която той неслучайно е наречен „спасителя на Европа“, тази при Анхиало, която се случва по-рано, в първите доста динамични години от управлението му, е не по-малко славна.

До нея се стига след като три години, след като хан Тервел помага на византийския император Юстиниан II да си върне престола, а той му се отблагодарява с ценни дарове, титла на „кесар“ и стратегическата област Загоре, Юстиниан се изправя срещу българския владетел. Почувствал се силен на престола, императорът решава да си върне обратно подаръците, подценявайки силата на противника.

Защо се случва така, има ли несправедливост или пък логична причина да се стигне до тези събития, разговаряхме с доц. Георги Николов, гост в днешното предаване. Чуйте го във видеото:

Вижте също

Istoria

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …