неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историята на Любчо, или за (не)обикновените съдби във фотографиите от БГ ПРЕС ФОТО

Историята на Любчо, или за (не)обикновените съдби във фотографиите от БГ ПРЕС ФОТО

И тази година, за 15-и пореден път, фондация БГ ПРЕС ФОТО организира конкурс за фотожурналистика в няколко категории. Откриването и церемонията по награждаване на победителите е тази вечер от 19 ч. във VIVACOM Art Hall.

В конкурса участват щатни фотографи, фрилансъри, любители, както и всички, които публикуват в онлайн медии, а в изложбата са включени 242 фотографии.

От тази година се присъжда и специална награда за хуманистична фотография на името на големия български фотожурналист Шаварш Артин (1948-2005 г.), на когото много от съвременните фотографи са ученици.

Амбицията е от следващите издания към нея да има и финансиране в подкрепа на проекта на спечелилия автор. С наградата ще се отличават кадри, посветени на човешки съдби и истории.

Първата отличена история е тази за Любчо, като за нея подробно в еМисия България разказа един от организаторите на конкурса – Цветан Томчев, който завежда фотографския отдел на в. „Труд“.

Автор на серията от снимки за момчето е Красимира Василева, която е юрист по професия и е завършила само курс по фотография.

Идеята е чрез фоторазказа за съдбата на известен или неизвестен човек, хората да стават по-добри и ако може да се помогне, обясни Томчев, според когото наградата ще набира все повече подобни истории за обикновени хора, които по своему са необикновени.

През последните две-три години редуцирахме участието в по-изчистени категории: снимки извън България, от България, както и въведената преди няколко години „визуална журналистика“, включваща мултимедия и кратки видео форми, които все повече се налагат в интернет медиите, каза още той.

По думите му тенденция през последните години е медиите да редуцират фотоотделите и щатните си фотографи за сметка на любителски фотографии, които им спестяват средства. Според професионалиста обаче е неминуемо нуждата от професионалното качество да се завърне.

Друга тенденция според Томчев е изчезването на политическата фотография, която вече не е интересна и не се счита за значима.
Чуйте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …