понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историята на иранеца Али Дини – истина като на филм

Историята на иранеца Али Дини – истина като на филм

„Само Библията изкара доброто в мен. От мига, в който се покайвах, почувствах Светия дух и в мен започна промяната“, разказа иранецът Али Дини, който бе гост в рубриката на Силвия Великова по Би Ай Ти.

Животът на Дини действително е като на филм – той се бие във войната между Иран и Ирак като „воин на исляма“, попада в криминалните среди, извършва убийство, бяга в България в началото на 90-те, където по думите му тогава цари анархия, попада в местния подземен свят, съден е за убийство, отвличане, въоръжен грабеж и наркотици, но… в затвора попада на човек. А името на този човек е пастор Иводор Ковачев, който също гостува в студиото.

Благодарение на общуването с Ковачев и подкрепата, която той му оказва, Али преобразява живота си след излизането от затвора, приема християнството по убеждение и в момента помага на бежанци, много от които по думите му също приемат християнството.

На живота му е базирана историята в българския роман „Али Безсмъртния“ на Александър Урумов.

Сега Али Дини казва, че най-важна е безвъзмездната любов, като тази на Христос.

„И преди винаги вярвах в Бога, по затворите мисълта ми бе за Божието царство, за живота след смъртта, където ще отговаряме за делата си. Мислех, че мястото ми е в дъното на ада“.

Чувствам се като миньор в рудниците, който работи с кирката, разказа за работата си, за битките и разочарованията и пастор Иводор Ковачев.

В тази област не само не си застрахован, че ще бъдеш излъган, а най-вероятно ще бъдеш, признава той.

И двамата подчертават, че смяната на вярата не е тяхна цел, а помагат на бежанците и на бивши затворници, защото „човекът е човек“.

Чуйте разговора с Али Дини и пастор Иводор Ковачев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …