понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историята на „Джунглата“ в Кале

Историята на „Джунглата“ в Кале

„Джунглата“ наричат бежанския лагер в близост до град Кале във Франция. Прозвището идва от пущунската дума „джангал“, която означава гора. Пущунският е майчин език за около 40 млн. души в Близкия Изток, говори се в Афганистан, Пакистан и Иран. Така че „Джунглата” е кръстена от обитателите си, а не от европейците.

След като бъдат настанени в “Джунглата”, много от мигрантите опитват нелегално да преминат границата от Франция във Великобритания. Най-често това се случва от пристанището в Кале или през тунела под Ла Манша. С разрастването на имигрантската криза в Европа в последните години, Кале получава все повече медийно внимание. Основна причина за това е, че хората, настанени там, стават все повече и се наложи френските власти да прогонят част от обитателите на лагера.

От 1999 г. насам, в околностите на Кале се появяват и изчезват лагери, всичките се наричат “Джунглата”. Мигрантите обикновено се установяват върху незастроена земя и се местят към следващото място, едва след като правителството разруши предишното. През април 2015 г., британски медии съобщиха, че т.нар. “официална” Джунгла в Кале се намира върху старо депо за отпадъци и се обитава от хиляда до общо 6 хил. мигранти в покрайнините на града. Но това е един от деветте съществуващи лагера. За първи път през миналата година в „Джунглата“ има предоставени душове, електричество и тоалетни, както и топъл обяд всеки ден.

С течение на времето, хората изграждат домовете си в целия град, скрити в сгради или скупчени в лагери, известни още като “джунгли”. Стабилността на тези места и стандартът на живот в тези къщи са много различни. Във всеки един момент полицията може да нахлуе и принудително да изгони хората от нелегалните им домове. Често полицията не само принуждава нелегалните имигранти да напуснат импровизираните си домове, но и разрушава личните им вещи, включително палатки, одеала и всякакви принадлежности.

Най-ужасната тактика през годините е използването на лютив спрей върху палатките и одеалата, което ги превръща в неизползваеми. Често, властите унищожават и копия на Корана и Библията.

В импровизирания лагер обаче надеждата е от малкото ценни неща. И въпреки всичко, което им се случва хората, търсещи убежище намират утеха в музиката. Така се появи и музикалният алблум The Calais Sessions, създаден съвместно с британски музиканти. След 9-месечни усилия, албумът вече е в продажба, а приходите се даряват за лагера. Според инициаторите на проекта, именно музиката е универсалният език, чрез който могат да бъдат чути гласовете на хората, търсещи убежище.

И въпреки липсата на перспектива или по-скоро неясното бъдеще на обитателите на „Джунглата“ в Кале, има хора, които си мечтаят да стигнат именно до там. И не става въпрос само за онези, в чиито държави се водят военни действия, а те все още не са ги напуснали.

Малко по на юг, в Италия лагерът, известен като малкото Кале, приютява онези, които мечтаят за Франция. Хората, които напускат домовете си заради войната и достигат до Италия са предимно от Судан и Либия. Тяхната цел не е просто да се спасят, а да продължат пътя си към Европа. С надежда да прекосят успешно границата, те изминават близо 6 км през планини и тайни тунели, за да влязат незабелязани във Франция.

Вижте история за надеждата, музиката и пътя във филма на Би Ай Ти – „Джунглата“ в Кале:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …