вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историята и традициите на бесарабските българи в мултимедиен проект

Историята и традициите на бесарабските българи в мултимедиен проект

Нов мултимедиен продукт представя историята и традициите на бесарабските българи. В еМисия България гостуваха неговите съставители Ивайло Шопски и Станко Вълчанов от екипа на пътуващо читалище „Бащино огнище“, както и Полина Пешева, която отговаря за историческата информация в проекта.

Имаме активни контакти с тези хора от 2010 г. насам и смятам, че не сме им отредили мястото, което заслужават в нашата история, заяви Ивайло Шопски, който определи Бесарабия като „крепост на българщината“.

По думите му гражданското общество и читалищната система там са много развити, а децата са постоянно ангажирани с някакви извънучилищни и културни дейности, много от които са свързани с България.

„Българин“ в Украйна значи работлив, скромен, честен човек, добави той.

Станко Вълчанов обясни, че в диска са включени снимки и видео материали от взаимни гостувания и интересни инициативи на бесарабските българи.

Той заяви, че най-впечатляващ за него е бил духът на тези хора, като би искал неговите деца да приличат на тамошните. Домашно възпитание, поведение, ценностна система, забавяне на този консуматорски дух, който наблюдаваме тук, обясни той в отговор на въпрос кое ги отличава.

За жалост у нас бесарабските българи ги наричат руснаци, защото говорят малко по-стар български, отбеляза още той.

Вълчанов спомена и за огромните трудности, които тези хора срещат при вземането на българско гражданство, както и при ученето у нас, на което по закон имат право. Оказва се, че ключовият документ, който трябва да представят за последното, струва много пари, като за някои сумата е непосилна.

Голяма част от проблемите на тези хора са лесно решими, но държавата не се справя, заключава Станко Вълчанов, който се надява проектът им да помогне в тази насока.

Полина Пешева разказа, че интересът й към тази общност се задълбочил, след като прекарва две години в Украйна.

Позабравили сме този техен бит и култура, искахме децата ни да знаят, че Александър Малинов е повече от името на булевард в София, да запознаем хората с историята на бесарабските българи по много достъпен начин, на разговорен език, без прекалено натоварваща фактология, да дадем друга гледна точка за приноса им, каза тя. Гледайте целия разговор с гостите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Българите от България не наричат бесарабските българи руснаци, защото говорят на по-стар български, а защото са невежи, исторически неграмотни тъпанари, хора с ограничен кръгозор, тесногръди, та те се смятат за българин не в етнически смисъл, а в териториален. За тях българи извън България няма.

  2. Благодаря ви много, другари!!!! Това, което правите вече много години, наистина стана един корав мост между нас и България!!!