неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / История за трудолюбие и постоянство – българи управляват паркингите във Флорида

История за трудолюбие и постоянство – българи управляват паркингите във Флорида

Българи управляват паркингите в един от най-богатите градове в Америка. „Пето авеню” е име на луксозна улица не само в Ню Йорк, но и в Нейпълс, Флорида. Тя се намира в центъра на крайбрежния град, създаден преди 140 години.

Радостин Николов е роден в Кюстендил. Учил е банково дело и индустриален мениджмънт, но не успява да намери работа по професията си, а вместо това работи като общ работник в България.

Пристига в Америка през 2005 г. на студентска бригада със заем от банката. Началото му тук е трудно, изпълнено с много несигурност и перипетии.
“Пистигнах при едно момче в Ню Джързи. по принцип трявбаше да дойда с един приятел, който да ми помогне с работа и квартира, но на него му отказаха виза. и аз дойдох сам.

Пристигнах в 2ч. през нощта. не знаех къде да отида, къде ще спя, къде ще работя. Звъннах на майка ми – казах й “всичко е точно, лягам си да спя”, въпреки че не знаех къде ще спя. Тя си мислеше, че всичко е уредено: аз не й казах, защото тя щеше да се притеснява. и от там случайно едно българче ме намери. Чу че говоря български, пита ме къде живея, аз му казах, че не знам. той ме прибра. беше прибрал още две момичета тогава, които ги бяха излъгали с парите и нямаха къде да спят. Така останах в Ню Джързи и работех какво ли не”, разказва Радостин.

В следващите месеци той е принуден да работи най-различни професии, но въпреки трудностите, той успява да спести пари за да върне заемите си, тъй като се храни само с яйца и спагети в продължение на 5 месеца. По семейни причини той се връща в родината за една година.

Следват още перипетии и смяна на различни професии и места, а накрая Радостин попада в Нейпълс. Започва работа на паркинг заедно негов приятел и сега съдружник Димитри. Работата им е да паркира колите на клиентите.

Един ден попадат на неблагодарен собственик и решават да започнат нещо самостоятелно, като в началото вземат само един паркинг. Но условията за започване на този бизнес изискват да започнат да стопанистват всички паркинги на Пето авеню или нищо. Решават да пробват въпреки многото изисквания.

Общината им дава да управляват пробно 3 паркинга и ги предупреждават, че ако направят грешка – са вън. След месеци денонощен труд бизнесът им потръгва много добре, но всеки ден трябва да се доказват. И така – 11 години след пристигането си в Америка, Радостин и Дмитри управляват паркингите в един от най- красивите и скъпи градове във Флорида.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …