петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историята на първите киносалони в България

Историята на първите киносалони в България

Първият киносалон у нас е сградата на днешния „Модерен театър“. Появява се в столицата през 1908 г. Използван е за кинопрожекции и други изкуства – театрални представления, кабаре.

Това разказа Емил Тодоров, автор и продуцент на документалния филм „Латерна магика: Първите киносалони в България“.

По думите му само няколко години по-късно в София има вече четири кина. Първата кинопрожекция у нас обаче е факт през 1897 г. в Русе.

По онова време за прожектиране на филми се ползват апарати, наречени „латерна магика“ или магически фенер, а фимчетата са били съвсем късички.

След обособяването на „Модерен театър“ като киносалон тогавашният интелектуален елит е разбрал, че това е бъдещето за културен живот. В онези времена културният живот не е бил толкова наситен и появата на киното в световен мащаб се отразява и в България“, разказа още Тодоров.

Салоните тогава разполагали с 5 – 6 маси, както и апарати, които прожектирали на бели платна филми без звук.

Същевременно в началото на XX век група архитекти създава облик на София, наподобяващ на този на Виена.

Повече за историята на киносалоните и стара София можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …