сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Историци коментират защо конфликтът в Нагорни Карабах се възобнови
NAGORNI_KARABAH картинка 3

Историци коментират защо конфликтът в Нагорни Карабах се възобнови

В нощта на 1 срещу 2 април рязко се изостри обстановката в Нагорни Карабах. Периодичните престрелки между азербайджанските и арменските въоръжени сили прераснаха в сериозни бойни действия. Най-малко 33 души са били убити, а над 200 ранени в резултат на ожесточените сблъсъци в Нагорни Карабах през уикенда.

В конфликта се намесиха и по-големите държави като Русия и Турция. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Баку и Ереван трябва да чуят призивите за мир в Нагорни Карабах.

Защо се възобнови конфликтът в района – коментираха в еМисия България историците д-р Александър Сивилов и Цветелина Харалампиева, която изследва руското навлизане в Кавказкия регион.

„Няма защо да сме изненадани, тъй като там конфликтът е тлееещ и едва ли ще бъде решен скоро. т.е. Намя никакви предпоставки да приключи и беше очаквано, че рано или късно ще се случи нещо подобно“, коментира Сивилов.

По думите му през последните години има натрупване на арсенал от двете страни

На свой ред, Цветелина Харалампиева коментира, че напрежението в Нагорни Карабах води корените си назад в историята.

Двамата припомниха, че през 1991 г. започва реалният горещ конфликт в Нагорни Карабах, като те са обявяват за самостоятелна република, но не са признати от друг.

„Войната продължи до 1994 г., когато бе подписано примирие, което обаче не урегулира крайния резултат от консликта, като в момента има държава, която реално съществува, но дефакто не е част от международните отношения“, акцентира Александър Сивилов.

„Интерес би могло да има от страна на Турция с оглед на влошените отношения в Русия, но не смятам, че Турция би си позволи военни действия в помощ на Азербайджан“, посочи Харалампиева.

По думите ѝ, от друга  страна, Русия не би искала горещ конфликт в зона, ключова за сигурност ѝ.

„Не бива да забравяме, че подобен замразен конфликт е много удобен като средство за натиск. По-интересно е каква е реалната воля – да продължи да съществува като замразен конфликт или да бъде окончателно решен – кое ще бъде по-изгодно“, коментира Харалампиева.

На свой ред, Сивилов добави, че трябва да е ясно, че в района има чисто етнически въпроси, които трудно могат да бъдат решени.

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …