понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историкът Георги Георгиев с анализ за разпада на СССР, миналото на Путин и връзките между Русия и Турция

Историкът Георги Георгиев с анализ за разпада на СССР, миналото на Путин и връзките между Русия и Турция

На днешната дата през 1991 г. с прочутия московски пуч беше обявено началото на края на СССР – съюзът на съветските социалистически републики. „Целта на превратаджиите е да предотвратят този „разпад“ на СССР. В случая лошите победиха по-лошите. Това е оценката през призмата на времето“, каза в предаването еМисия България юристът и историк Георги Георгиев.

„Хората от моето поколение, а и по-възрастните си спомняме, че имахме възможност да го наблюдаваме на живо. С годините аз следя как работи руската пропаганда по отношение на Горбачов. За много руснаци той е предател, което е странно. Приемат го като предател, защото смятат, че той е виновен за разпада на СССР. Горбачов направи всичко, което е по силите му да спаси Русия от един тотален колапс и борби между отделните държави“, разказа Георгиев.

Според него Михаил Горбачов е една хитра лисица, тъй като предварително е договорил бъдещо партньорство, което виждаме в сегашни газови връзки. „Необходим е враг. Една империя се гради на митове и легенди. Този разпад беше предизвестен. СССР фалира, така какво фалира и България. Ние бяхме тотално изцеждани от СССР. Съюзът се срина заради безстопанственост и безхаберие“, обясни историкът. Той посочи, че 95% от БВП на СССР е бил от добив на суровини, но е много важно кой контролира тези суровини.

„Замислял съм се дали това не е театър, който да оправдае бързия разпад и бързото преструктуриране и преминаването на огромни ресурси в ръцете на няколко човека. По това време, през 1991 г. Владимир Путин държи куфарчето на кмета на Петербург. Разпределят едни помощи за милиони. Тогава той става един от първите акционери в една от първите големи частни банки в Русия“, обясни още Георги Георгиев.

„Тази анархия и престъпност, която беше в Русия преди разпада на СССР, беше режисирана и организирана от КГБ. Същото беше и в България, но дирижирана от ДС“, категоричен е историкът.
Той анализира отношенията между Русия и Турция през последните години и обясни, че те винаги са били на приливи и отливи. „Тази дружба е временен съюз между тези две държави. Целта е опит за извличане на временни икономически дивиденти. Руската дипломация винаги си разиграва коня, умело и подло, но успяват да съхранят интереса си през годините, благодарение и на колеблива политика от страна на европейските държави“, смята Георги Георгиев.

Той смята, че руската империя винаги е използвала Турция като плашило за държави на Балканите като България, Гърция и Грузия. „Ататюрк сключва приятелски договор с Русия, тя го финансира, изсипват 10 млн. златни рубли и оръжие, за да може Турция да се справи с Армения и Гърция. Причината е, че единственият основен конкурент на руския газ и нефт, е Близкият Изток. Докато той е нестабилен, конкурентни доставки за европейския пазар не е възможно“, добави историкът.
Вижте целия разговор с Георги Георгиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …