понеделник , 19 март 2018
Начало / Жива връзка / Историкът Емил Джасим за разликата между патриотизма и патриотарството

Историкът Емил Джасим за разликата между патриотизма и патриотарството

Историкът Емил Джасим обясни в ефира на „Жива връзка“ каква е разликата между патриотизма и патриотарството, защо са важни поуките на историята, къде е тънката линия и кой всъщност е истински патриот.

„Разликата между патриотизма и патриотарството е толкова голяма, че бих използвал термина псевдопатриотизъм. Патриотите обичат страната си, родината си, народа си, нацията си, която включва различни народи понякога, докато псевдопатриотът мрази всички, които не мислят като него“, обяснява историкът.

„Псевдопатриотите вредят на всички, защото си позволяват да измерват и да сравняват любовта към родината. Те си позволиха да отвлекат патриотизма, да го държат като заложник на съмнителните си политически идеи и да обявяват за враг всеки, който обича различно от тях или не мрази достатъчно“, категоричен е Джасим.

„Паметта се пази от хората и от всичко това, което правят. Когато няма кой да я пази, когато няма кой да прочете какво пише на паметника, какво значение има надписа?“, допълва историкът.

„Историята трябва да се преподава откровено – тя е възстановяване на миналото такова, каквото е било, а не такова, каквото ни се иска да бъде“, убеден е Джасим.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Подготвят законодателни промени, които да криминализират всички форми на домашно насилие

По-строги наказания за домашните насилници подготвя правителството. Идеята е в наказателния кодекс да бъдат криминализирани …