сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историк: Русия изпълни всичките си цели в Сирия

Историк: Русия изпълни всичките си цели в Сирия

Русия изпълни целите си в Сирия – да укрепи режима на Башар Асад и да отблъсне разпространението на „Ислямска държава“ точно в този регион.

Това заяви д-р Александър Сивилов, преподавател в катедра нова и съвременна история в Софийския университет, в разговор с Александра Топчиева от Би Ай Ти за изненадващото решение на руския президент Владимир Путин да изтегли руските военни сили от Сирия.

Едва снощи се разбра това и много новинари даже не успяха да реагират навреме, включително в Русия много хора не го очакваха, посочи той.

Според д-р Сивилов нещата вървят в желаната от Русия посока, тъй като президентът Асад вече ще е неизменна част от регулирането на процесите в страната – дори и да бъде сменен по-нататък. Освен това важното за Русия статукво се запазва и страната ще има своите две бази там, за да развива средиземноморското си влияние.

„Русия успя да се завърне като непреодолим фактор в международната политика с тези си действия. Досега изглеждаше по-скоро като регионална сила, но в момента всички се съобразяват с нея“.

Според историка сметките в това решение на Путин са да се подобрят и развият и отношенията с ЕС, като се покаже, че Русия не е просто силов фактор. Вчера в Брюксел обсъждаха на доста високо ниво идеята как да реагира в бъдеще ЕС в отношенията си с Русия, посочи още той.

Освен това, по думите му, докато позицията на Европа по отношение на Крим остава същата, то по отношение на санкциите, които трябваше да продължат до септември, се показва доста по-голяма гъвкавост и се очаква те да бъдат обсъдени още през юни.

На въпрос на интервюиращата, той отговори, че Асад е много зависим сега от руската позиция, но това не е натиск от страна на Русия, тъй като двете страни имат добър диалог и са склонни на реверанси.

„За Асад не е толкова важно да запази личната си власт, а една голяма част от населението – алевитите около него, които поддържат режима. Ако тази власт престане, голяма част от това население буквално ще бъдат унищожени физически“, смята Сивилов.

Той прогнозира, че рано или късно Асад ще се оттегли от поста си и ще се стигне до така нужната на страната нова формула за управление.

Може ли да бъде унищожена за 18 месеца „Ислямска държава“, възможни ли са отстъпки и как реагират на решението на Путин другите страни на този фронт – чуйте анализа на историка:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …