събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Историк: На днешния празник да се сетим за победите на армията ни

Историк: На днешния празник да се сетим за победите на армията ни

В исторически план днешният празник е, за да се сетим за победите на армията ни и за всички, отдали живота си за обединението и освобождението на България.

Денят на храбростта е много важен за всички българи и всички, свъразни с българската армия.

Това каза зам-директорът на Националния военноисторически музей Даниела Цанкова-Ганчева пред Би Ай Ти.

Тя допълни, че днес празникът е традиционен за обществото и се чества подобаващо, тъй като хората го носят в сърцата си.

Празникът започва да се чества в 1880 г., когато се учредява Орденът за храброст и са наградени първите 33 участници в българското опълчение на 7 април, по-късно е решено да се празнува на Гергьовден и е премествен на 24 април.

„С ордена се възнаграждават тези, които са се отличили с геройство – спасили са знаме или са жертвали живота си, за да спасят своите другари“, подчерта Даниела Цанкова.

Днес музеят посрещна гостите си със специална празнична програма и боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия. Вижте атмосферата, която улови камерата на Би Ай Ти:

Тази година във военния парад, който е най-големият за последните години, участваха над 1300 военнослужещи с повече от 35 бойни машини на сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и военната полиция, както и 12 самолета и вертолета от състава на военновъздушните и за първи път, машини на Военноморските сили.


Вижте и част от концерта на духовия оркестър в Националния военноисторически музей:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …