неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Исторически изпит за деца в САЩ за двуезичност

Исторически изпит за деца в САЩ за двуезичност

За първи път български деца от 12-и клас положиха изпит по български език за двуезичност. По-рано тази година ви съобщихме, че родният ни език е признат за официален в щата Илинойс, а оценките от изпита, който положиха българчетата в събота ще влязат в дипломите им от американските гимназии. Колко важно е това за нашата общност, разказва Мирослав Балабанов.

20-ти май е дата, която ще се запомни във времето от нашата общност в Америка, а и не само. За първи път ученици от българските училища в Илинойс положиха изпит по български език, който ще им послужи за напред и ще ги направи конкурентно способни на пазара на труда. Зрелостниците не бяха изобщо притеснени от изпита, въпреки че в средата в която живеят се налага все по-рядко да използват българският език.

Слав Гагаров е първият ученик изявил желание да положи изпита, като разказва, че се е подготвял сам без да ходи на неделно българско училище. Веднага, след като е разбрал, че майчиният му език е станал официален в щата той подава заявление и получава награда за това. Освен учениците от 12 клас имаше и кандидати, като Натали, която е в осми клас.

Майката на Натали споделя, че ако на децата им се признае родния език това би им помогнало много занапред. Учениците влизаха един по един, а устния изпит се проведе по скайп в четири различни части. Първата – под формата на интервю, като ученика отговаря на изпитващия преподавател и разказва за себе си. Втората част е диалог – въпроси и отговори. Третата е монолог в който кандидата говори самостоятелно по зададена тема. Четвъртата част от изпита е коментар по снимка. Останалите три части от изпита са писане, четене и слушане.

Изпитът премина в присъствието на генералния консул на българия в чикаго – г-н Иван Анчев. Оценките са по българската образователна система от двойка до шестица и се очаква да бъдат ясни до 30 май. Като цяло идеята за двуезичност през 2012 г. в щата Калифорния, където група родители искат испанския език да бъде официално признат в щата. По този модел сега и българският език е официален в щата Илинойс.

Боянка Иванова, която е директор на първото българско лицензирано училище в Америка „Джон Атанасов“. Тя има основен принос за това на 20 май 2017 година да се проведе този исторически не само за децата изпит, а и за цялата българска общност в америка.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …