вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Историческа среща: До месец май Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун ще разговарят на четири очи

Историческа среща: До месец май Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун ще разговарят на четири очи

Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун ще се срещнат най-късно през май. Тръмп прие поканата на режима в Пхенян след като южнокорейска делегация предаде лично желанието на Ким Чен-Ун за директни преговори със Съединените щати.

След месеци словесни атаки и размяна на обиди, които единствено увеличаваха заплахата от ядрен конфликт, от Пхенян заявиха, че са склонни на разоръжаване, ако получат гаранция, че режимът в страната не е в опасност. До май месец, когато се очаква срещата, от Северна Корея са поели ангажимент да прекратят и ядрените си опити. Това беше част от условията на Съединените щати за директни преговори.

Според представители на администрацията на Тръмп, поканата, идваща от Пхенян е доказателство, че стратегията им, която те наричат “на максимален натиск”, е проработила. Решението беше прието с надежда от Южна Корея. Страната стопли отношенията си със северната си съседка в последните месеци, като двете държави дори се явиха под общ флаг на зимните олимпийски игри.

Японският министър-председател Шиндзо Абе също поздрави двете страни за стъпката в правилната посока и заяви, че ще се постарае да се срещне с Тръмп преди преговорите – най-късно през април. От Русия също подкрепиха американския държавен глава в решението да приеме поканата.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …