понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Историческа“ ли е предстоящата среща между папа Франциск и патриарх Кирил

„Историческа“ ли е предстоящата среща между папа Франциск и патриарх Кирил

Предстоящата среща между папа Франциск и руския патриарх Кирил в Куба се определя като историческа от медиите и предизвиква множество коментари, тъй като е първата по рода си между главите на двете най-големи християнски църкви от времето на Великата схизма от 1054 г.

За еМисия България доц. д-р Светослав Риболов коментира темата.

Той припомни, че руският патриарх не е лидер на Православната църква, тъй като има отделни, поместни църкви, всяка от които има свой духовен лидер.

Според него патриарх Кирил иска да отиграе своята изолираност от западните християни.

По време на комунизма руската църква беше почти смазана и подмяната на елита роди нова, лоялна на властта църква, отбеляза той.

„Още през 90-те години излязоха документи, че целият Свети синод на РПЦ е бил под пагон. Става дума не за вербувани и притискани духовници, а за хора с офицерски чинове от КГБ“.

Според доц. Риболов руската православна църква е политизиран и идеологически заместител на липсата на комунистическа идеология.

Вижте целия коментар за предстоящата визита в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …