понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Истината на Цветан Василев за Пеевски, Цацаров и КТБ – в „Просто Диков“

Истината на Цветан Василев за Пеевски, Цацаров и КТБ – в „Просто Диков“

Почти няма знаково дело след 2012 г., когато главният прокурор Сотир Цацаров дойде на власт, което да не е поръчково – и то от същия център, който поръча и КТБ.

Това заяви в специално интервю, дадено в Сърбия на Сашо Диков, бившият банкер и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев.

„Срещу мен и банката беше използвана цялата държавна машина, действаща като организирана престъпна група.

Прокуратурата участва в престъпно съдружие

с хората, които крадат активите на КТБ“, категоричен е той. По думите на Василев главният прокурор е бил избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС и е зависим от волята на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Имало е среднощни заседания с Пеевски в следствената прокуратура, с цел да ми бъде повдигнато най-тежкото обвинение и да издадат международна заповед за ареста ми, твърди той.

Банкерът потвърди и за наличието на шпиц командата в прокуратурата, по твърденията на следовател Бойко Атанасов. Според него именно тя е работила и по казуса КТБ.

„От години се работи на принципа на моркова и тоягата.

За всеки значим в политиката и бизнеса има компромати,

които се използват, за да го държат удобен“. Василев изброи и редица подобни случаи на „опрасквания“ – Огнян Донев и Любомир Павлов, Богомил Манчев, аферата Костинброд и Цветан Цветанов, чието обвинение по думите му също е поръчково, от същия център.

Според бившия банкер никой все още не е достигнал до дъното на айсберга. Той не си представя, че Пеевски е самият център и зад него няма друг. „Ако е така, и аз не бих си простил, и обществото не може да бъде оневинено, че го е допуснало“, каза той.

По думите му когато показал на почетния председател на ДПС Ахмед Доган списък с бизнес начинанията на „сина му“ (Пеевски), на Доган му „замръзнала усмивката“. Става дума за стотици милиони, потвърди Василев.

Той съобщи, че „успелият млад мъж“ е имал 150 млн. кредити само при затварянето на КТБ.

Василев показа и списък на немски с „изискванията“ на Пеевски

(т.е. какво е трябвало да му предостави банкера, за да няма проблем банката), сред които са и някои от знаковите предприятия. Пеевски смята, че всичко придобивано от банката, му е принадлежало, уточнява Василев.

Въпросният документ е трябвало да бъде част от сигнала му срещу депутата от ДПС, подаден във Виена, за който е имало и свидетели, вкл. „сегашният главен свидетел на прокуратурата Александър Ангелов“, адвокат на Делян Пеевски и собственик на „Левски“.

Нека аз, Пеевски, Ангелов и Бисер Лазов да седнем на полиграф и да видим какви ще са резултатите, съгласен е Василев.

В момента бившият банкер е в процес на екстрадиция,

като в сряда се очаква изслушване по делото пред сръбския съд по отношение на политическата мотивация за искането й.

По думите му неговото връщане в България е възможно или след окончателното решение на съда, което зависело от правосъдния министър на Сърбия, или ако той сам реши да се върне.

За това обаче имам определени условия – гаранции за живота на семейството ми и за справедлив съдебен процес, посочи Василев, който не вижда това да е възможно в момента.

„Прокуратурата се държи като Светата инквизиция, в крещяща колизия с изискванията на европейското право, което спазва презумпцията за невинност“.

Василев подчерта, че не е дошъл в Сърбия да бяга от правосъдие, тъй като това обикновено се правело към съвсем други дестинации.

Аз не съм от слабо информираните хора, макар случилото се със заговора срещу банката и готвено покушение срещу мен да надхвърлиха очакванията ми, признава още Василев, като твърди, че за последното има доказателства, вкл. свидетелски показания.

На въпрос какво са си казали с Борисов при срещата им в Банкя през юни, той отговори, че са си говорили какво може да се случи, ако се срине банката. Разказа, че е стигнал до дома на Борисов като в криминален роман и че според него

самият премиер се е страхувал да се срещне с него

По думите му вместо да информира прокуратурата, премиерът е заминал за САЩ и не е спазил „общението да спаси банката“.

Подходът на квесторите по време на специалния надзор и на синдиците е абсолютно неадекватен, те не са компетентни и са силно зависими, заяви също банкерът. Той е убеден, че целта е да се съберат минимум средства и максимално да се осребрят лицата зад атаката.

Как си мислите, че с години сме раздавали такива кредити и сме правили по 60-70 млн. лева печалби, попита още той, говорейки за работата и състоянието на банката преди краха й.

Преференциалният депозит не е бил персонифициран, а е разработен продукт на банката, който се предлага на гише, обясни още Василев.

Чуйте и целия разговор, в който става дума още за „Виваком“, за „Левски“ и Тодор Батков, за „Петрол“ и Гриша Ганчев, за парите на главните редактори на медии, за сградата на „София прес“ и др.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

7 коментара

 1. Г-н Василев,следя с интерес интервютата,които давате………….Мащабът на вашият безнес е невъзможен без политическа подкрепа,протекция…..,всички знаем ,че безплатен обяд няма.За мен лично не е интересно,какво казвате,а какво не казвате.
  1. Относно ,Г-н Борисов….не ми казвайте,че сте очаквали някъква помощ………че ще ми е ясно защо сте в Сърбия,….или сте наивен или изобщо не сте виждали ,какво се случва,край вас……Мисля,че искахте,
  чрез поставени лица да влезете в политиката…………..лошо няма,но с напълно погрешна стратегия,което ви беше и основната грешка………..много може да се поучите от това!Марешки е друга бира,много му сече ,но е импулсивен и прави грешки,което не е важно,екипът му е читав\прогноза от мен,ще е на балотаж\,а вашият?!Примерно Гошо Генимекс,познавам го прекрасно,жена му нямя нищо общо с него тя е невероятна,но всички ви свързват с това лице и после като кажат,че сестра ви е ………на кого ще отидеш да кажеш,че нямяш сестра,на Люба общата в…….?Напиши Гошо Гъза в Гутъл и може да загубиш 1-2 дни………………..само негативи и излъгани хора!Аз имам да взимам само 10 000 от него!
  2.Разигралата се ситуация нямя да се разреши,чрез компромати и медийни атаки.На хората им писна от флашки ,папки и тевтерчета.Диков е спортен журналист, дообре……..,но тази Кулезич къде я намери,най -неуважавания журналист………..
  Имате 1-2 хода,който можете да направите ,ще следя с интерес,развитието!
  На всяко многоточие мога до ви сподиля мнение,а може и вие сам да си го изградите.Темата е обстойна,ситуацията сериозна!
  Ако с нещо мога,да ви помогна ,пишете!

 2. chakam apatw ot nego

 3. д-р Калев

  Сега остава да поканите и Кулезич да води едно 2,3 часово предаване и ще станете най гледаната телевизия. Казвам го най-сериозно ! Моля само да качвате на запис вашите предавания качествено…тук в САЩ ги очакваме с нетърпение. д-р Калев

 4. Господин Диков, страхотно предаване правите, всяка неделя го чакам с интерес! Само че, на живо през сайта, TV-тo много засича и прекъсва – гледах c „родилни мъки“ 🙂 – само защото e Вашето предаване, ако беше друго предаване, нямаше да имам нерви. BiT, oптимизирайте сайта, please.

 5. Наистина… какво ви коства да качите видеото след предаването? Някой хора нямаме време за телевизии.

 6. Здравейте, защо винаги ви отнема толкова дълго време, за да качите видеотата от предаванията, на всички други телевизии това става 15-20 минути след предаването, тук отнема минимум 1 ден, пълен непрофесионализъм…

 7. Че Пеевски, ДПС и прокуратурата са мафията в България, над която Тиквата е опънала чадър по време на своите две правителства – в това вече съмнение няма. Но сега Мустака нека да бъде така добър да каже кой даде тези 150 млн. лева кредити на бившия си добър приятел Пеевски, и какво е било обезпечението за тях.