четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите в Париж
Снимка: ЕРА

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите в Париж

„Ислямска държава“ обяви, че поема отговорност за терористичните атаки в Париж.

Групировката заяви в официално съобщение, че Франция е нейна основна цел. В него се посочва още, че джихадистите внимателно са проучили локациите за атаките, които са извършени от атентатори-самоубийци с автоматично оръжие.

Според изявлението „бойците на Халифата са ударили столицата на мерзостта и перверзията“.

По последни данни загиналите в серията нападения в петък вечерта са близо 130. Ранените са 200, от които 99 в критично състояние.

„Акт на война“

„Скъпи сънародници, това, което се случи вчера в Париж, в близост до „Стад дьо Франс“, е акт на война. Изправена пред война, държавата трябва да вземе съответните мерки. Това е акт на война, извършен от една терористична армия, „Ислямска държава“, една армия от джихадисти, срещу Франция, срещу ценностите, които ние защитаваме в целия свят, срещу всичко, което ние сме – една свободна страна, която говори на един език с целия свят. Това е акт на война, който е бил подготвен, организиран и планиран отвън с помощ отвътре. Разследването ще разкрие това. Това беше акт на тотална диващина – към момента жертвите са 127, а ранените са много. Семействата им са разкъсани от болка и отчаяние, държавата страда и затова обявих тридневен национален траур“. Това заяви френският президент Франсоа Оланд в събота.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …