вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Искрен Веселинов от ВМРО: Превърнахме патриотичната идея в основна за политическото пространство

Искрен Веселинов от ВМРО: Превърнахме патриотичната идея в основна за политическото пространство

Очаква ли ВМРО да намери място във властта отново? Каква е задкулисната истина за отношенията с патриотите на Валери Симеонов, обнадеждени ли са от първите стъпки на новия български президент и споделят ли резките действия на Доналд Тръмп – по тези въпроси в еМисия България разговаряхме със зам.-председателя на ВМРО и депутат от 43-то НС Искрен Веселинов.

Поставяме си амбициозната цел да бъдем алтернатива, базирана на националния интерес, което се получи и на последните президентски избори, посочи той.

Според политика 12-те процента, които към момента им дава социологията, може да се окажат двойно повече, както е ставало и преди.

Не смятам, че сме сбъркали в нещо като обединени патриоти, напротив – надградихме и превърнахме патриотичната идея в основна за политическото пространство на България, категоричен бе Веселинов, според когото може би просто е дошло времето на тези идеи, вкл. в Европа и света.

По думите му едно от главните им заслуги като Патриотичен фронт е, че са разрушили стандартната тройка в парламента – ляво, дясно и ДПС.

Той подчерта, че патриотите не очакват разплитане на възела, а също толкова шарен следващ парламент, и напомни, че са предпочитали правителство в рамките на предишното народно събрание с цел да се избегне хаосът, който държавата не може да си позволи. Веселинов бе категоричен, че единствените формации, с които не биха си партнирали, са етническите.

Имаме различия в Патриотичния фронт като партии, както към конкретни тактически моменти, така и към по второстепенни политически въпроси, но всичко това договаряме преди всяка компания, призна още той.

Политикът уточни, че различия по фундаментални въпроси обаче нямат – като отстраняването на ДПС и на влиянието на Турция, борбата с тероризма и проповядването на радикален ислям, забраната за носене на бурки, охраната на границата и трайното заселване на имигранти, увеличаването на доходите и справянето с демографска криза. Имаме твърде малко несъгласия, подчерта той.

Що се отнася до новия президент Румен Радев, Искрен Веселинов припомни, че държавният глава има най-скромен принос към формирането на вътрешната политика, но призна, че от ВМРО симпатизират на някои от неговите тези, например за интензивната комуникация с Брюксел по проблемите на охраната на границата и нелегалната имиграция.

Чуйте целия разговор с него и по другите политически теми:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …