петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Искрен Иванов: В Америка има криза на ценностите и културна революция

Искрен Иванов: В Америка има криза на ценностите и културна революция

През последните месеци фокусът в битката за Белия дом се измести към факта, че единият кандидат за президент е жена. Истинският акцент в дебатите трябва да бъде върху три основни въпроса – каква ще бъде външната политика на САЩ, за икономиката и каква ще бъде визията за основните права и свободи на гражданите. Това е мнението на преподавателя по американска политика в СУ „Св. Климент Охридски“ Гл. Ас. Искрен Иванов.

„Когато имаме кандидат за президент от типа на Тръмп, той винаги започва с най-резките послания, които може да изстреля като стрелички. В първия момент много американци си помислиха, че кандидатурата му е шега, но тя продължи да се разраства като балон“, смята Искрен Иванов.

Той обясни, че в момента сме свидетели на криза на ценностите и културна революция в Америка, които създават разделение вътре в обществото. „Ако Клинтън е единият полюс, Тръмп е другият. Сега разликата между двамата кандидати е около 1% и действително Тръмп има възможност да спечели изборите“, коментира Иванов.

Експертът по американска политика смята, че ако той действително спечели изборите, политиката му би била по-различна от декларираната и за това говори кандидатурата на Майк Пенс за вицепрезидент, който има доста по-различни виждания.

Според Искрен Иванов, наследството на Барак Обама не е никак леко. Новият президент ще трябва да обмисли по какъв начин Америка ще изпълнява ролята си и какъв ангажимент ще има към Европа, каква политика ще предприеме спрямо стратегически опоненти като Русия и играчи като Китай и Индия. Според Искрен Иванов, в икономическата политика най-важно е да се гарантира доминацията на долара и да се обмиси въпросът за външния дълг на САЩ.

Той смята, че, ако Хилъри Клинтън спечели надпреварата за Белия дом, ще станем свидетели на по-сериозни военни интервенции и участието на САЩ във военни конфликти, но не в такава степен като при Джордж Буш-младши. „Клинтън вероятно ще се опита да засили ролята на Америка в международната система. Ще станем свидетели на една по-силна и решителна Америка, готова да защитава своите интереси“, смята преподавателят в СУ.

Той оцени вътрешната политика на Обама като сравнително добра, но според него външнополитическата му доктрина е била по-скоро неуспешна заради нерешителността му. „Грешка беше изтеглянето на американските войски от Ирак и Афганистан. Можеше да има американски войски в Крим много преди руските да влязат там“, смята още Искрен Иванов.

Вижте целия разговор с преподавателя по американска политика в СУ „Св. Климент Охридски“ Гл. Ас. Искрен Иванов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …