понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Искрен Иванов: Радикализацията в Европа е на рекордни, притеснителни нива

Искрен Иванов: Радикализацията в Европа е на рекордни, притеснителни нива

Политологът Искрен Иванов гостува в студиото на „Жива връзка“ и коментира какво си казаха и какво премълчаха американският президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин в разговора си по телефона. Той коментира ситуацията в Сирия и Северна Корея и разчете дипломатическите послания от срещите на европейско ниво.

Иванов изрази надежда тези срещи да бъдат крачка напред в решаването на сирийския конфликт.

„Конкретният въпрос би бил дали има конкретни сценарии за разрешаването му. За съжаление, аз не виждам. Доста се чудих какво прави Меркел при Путин. Предполагах, че поне държавният секретар в САЩ ще направи някакви визити в Москва. Може би Меркел по някакъв начин се е опитала да изиграе ролята на посредник. Но не смятам, че ще си стиснат ръцете скоро“, посочи Иванов.

„Срещата е показател за желанието на Европа този конфликт в Сирия да бъде потушен. В противен случай рискуваме да се повтори ситуацията като с Ирак“, на мнение е политологът.

„За сваляне на санкциите още е много рано да се говори, преди да има споразумение между Америка и Русия. Въпреки противоречията между Тръмп и Западна Европа, те са естествени съюзници в този конфликт. Важно е какви са плановете и на Тръмп за действие в този конфликт. Самата Русия не желае да отстъпи и да признае, че Асад е използвал химическо оръжие, за да елиминира части от населението, което е престъпление срещу човечеството“, посочи Искрен Иванов.

Той смята, че посоката на управление на Тръмп се е сменила заради силните лобита в републиканската партия. Политологът посочи, че лобитата са две – това около президента Тръмп с най-влиятелна фигура Майк Пенс и второто – около сенатор Маккейн, което подкрепя една по-твърда политика.

„Никога не съм си правил илюзии, че Америка и Русия ще си стиснат ръцете. Сега имаме нов конфликт – Северна Корея, който е много опасен. Там сирийският сценарий е абсолютно неприложим“, посочи политологът.

„Не може да има траен мир в Сирия докато Асад не си тръгне“, категоричен е експертът. По думите му, рано или късно той ще си тръгне под натиск на европейската общност.
Той коментира и заплахите, които идват от страна на Северна Корея. „Мисля, че разработването на севернокорейската ядрена програма е в своя начален етап“, каза Иванов. Радикализацията в Европа е достигнала до рекордни нива и данните трябва наистина да ни притесняват, предупреди той.

По думите му, европейските специални служби не са добре подготвени за това предизвикателство.
„Терористичните атаки се промениха основно с нови методи за радикализация и те стават непредвидими. Тактиката на т.нар. „самотни вълци“ е непредвидима. Европа има нужда от сътрудничество със САЩ и водене на пропагандна кампания срещу тероризма. Това не е борба само с твърда сила, а с идеология“, категоричен е Иванов.

Вижте целия разговор с политолога Искрен Иванов в студиото на „Жива връзка“:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …