понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Искат ли французите да напуснат ЕС – коментира проф. Любомир Гаврилов

Искат ли французите да напуснат ЕС – коментира проф. Любомир Гаврилов

Данните от проучване на Единбургския университет сочат, че 53% от французите искат референдум за бъдещето на страната в Европейския съюз.

Какви са настроенията във Франция и има ли опасност да говорим за Фрекзит – коментира проф. Любомир Гаврилов, преподавател в Университета „Пол Сабатие“ в Тулуза, Франция

„Има фундаментална разлика между случващото се във Великобритания и Франция. Докато във Великобритания говорим за 50% от населението, което според сондажите би гласувало „за“ излизане, то в споменатото проучване се говори за 53% от хората във Франция, които желаят да има референдум, но не се казва как те ще гласуват на него“, посочи проф. Гаврилов.

По думите му сондажите винаги са много относителни и зависят от представителната извадка.

„Има въпрос – колко процента от населението във Франция биха гласували „за“ излизане от ЕС. Пак според същия сондаж на Единбургскя университет от тези 53%, които заявяват, че са за провеждането на референдум, 40% биха отговорили, че са „за“ оставането на Франция в Европейския съюз. А глобално се получат следните резултати: 45% измежду сондираните французи са „за“ оставане в ЕС, 33% са „против“, а 22% – нямат мнение. Т.е. в сравнение с Великобритания, все пак сме доста далече“, каза още проф. Любомир Гаврилов.

Той е категоричен, че Франция не желае да напусне Европейския съюз.

„Това, което е интересно е, че от сравняваните държави, които са Франция, Швеция, Германия, Ирландия, Полша и Испания – Франция е най-евроскептично настроената“, коментира преподавателят.

По думите му във Франция няма политическа реторика за напускане на Европейския съюз, като дори в програмата на най-евроскептичната партия „Националния фронт“ на Марин льо Пен не е записано излизане от ЕС.

Според него целта на проучването на Университета в Единбург не е била за това дали французите искат да излизат от ЕС, а да се разбере как гледат останалите държави на евентуално напускане на Великобритания на ЕС.

„Може би най-важният въпрос е кой желае Великобритания да напусне ЕС и резултатите са много интересни. Най-негативно настроени към Великобритания са французите, като 44% желаят тя да напусне ЕС“, отбеляза проф. Гаврилов и добави, че общото мнение на голяма част от французите в страната е, че Великобритания паразитира на гърба на ЕС, а във външната си политика е разглеждана като сателит на САЩ.

Целия разговор можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …