четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ирина Терзиева: Италия е пред политическа и икономическа криза

Ирина Терзиева: Италия е пред политическа и икономическа криза

Министър-председателят на Италия Матео Ренци подава оставка, след като претърпя тежко поражение на референдума, който се проведе в неделя.

Допитването до италианците бе за желаната от премиера конституционна реформа. Неочакваният от него резултат, обаче, хвърля Италия в политическа криза и предизвиква страх от хаос в банковата ѝ система.

Каква е обстаносвката в Италия, след като 59,11% от италианците гласуваха срещу промени в Конституцията – коментира сънародничката ни Ирина Терзиева, която живее в Сан Ремо.

В Сан Ремо по-възрастните хора са с предпочитания „да“, а по-младите – „не“, каза Терзиева.

Тя посочи, че италианци, които живеят в чужбина, са имали проблеми при гласуването, но като цяло живеещите извън Италия са гласували с „не“.

„Италия е пред политическа и икономическа криза, което създава хаос и обърканост, но в бъдеще би помогнало за италианската икономика, която спада надолу заради намалените чуждестранни инвестиции“, категорична е Ирина Терзиева.

„Победата на гласувалите с „не“ доказа, че хората искат да се запази демокрацията. Те казаха „не“ на премиера Ренци, известен със своята арогантност“, подчерта сънародничката ни и допълни, че Ренци си е позволил да отиде пред урната без лична карта, разчитайки, че го познават.

По думите ѝ италианският премиер не успял да обясни защо трябва да се гласува с „да“ на референдума.

„Дебатите показаха, че Матео Ренци не е узрял за политиката. Дава много обещания, но не успява да ги спазва. Ако сега се откаже от политиката и се върне след 7-8 години, може би ще бъде добър политик“, заключи тя.

Целия коментар на Ирина Терзиева можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …