неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Инж. Николай Станков: Най-ниската цена за обществените поръчки в строителството трябва да отпадне

Инж. Николай Станков: Най-ниската цена за обществените поръчки в строителството трябва да отпадне

Председателят на камарата на строителите в България инж. Николай Станков гостува в студиото на еМисия България и коментира цената на безплатното саниране и провалена или успешна е тази програма на кабинета „Борисов“ 2.

„Кадровият проблем става все по-ясен и набира все по-голяма скорост, тъй като голяма част от кадрите се реализират в чужбина. Не само висококвалифицирани кадри, а и нискоквалифицирани. Решенията може да са в няколко посоки – квалификация на кадрите и това да ги задържим в България. Ще трябва да се мисли и за внос на кадри. Миграцията обикновено е в една посока – от по-слабо развитите към по-добре развитите икономики“, заяви Станков.

По думите му, бежанските групи не възнамеряват да останат в България или да работят. Отговорът на сирийците е, че не са дошли да работят в строителството. В западна Европа има по-добро заплащане и по-добри условия на труд. „Най-ниската цена при обществените поръчки – този критерий трябва да отпадне, тъй като води не само до влошено качество на изпълнение, до декапитализация на строителните фирми и изтичане на кадри“, смята Станков.

„Цените бяха сваляни няколко пъти. Целта беше оптимизация на разходите, саниране на повече сгради и за това отпаднаха някои от строително-монтажните работи. Последното сваляне на цените ги приближи до критичния минимум. В никакъв случай не мога да се съглася, че цените са високи“, коментира Председателят на камарата на строителите в България.

„Ние инициирахме работна група от експерти, която подготвя анализ на висовете строително-монтажни работи и на цените, посочени като референтни. В най-скоро време ще излезе този анализ и ще организираме кръгли маси, на които ще обсъждаме тази проблематика“, заяви още Станков и подчерта, че строителният бизнес в България има бъдеще.

„Строителството разчита в голямата си част на европейските програми – около 80% от строителния бранш. Трябва да се мисли за привличане на частни инвестиции в бранша“, посочи инж. Николай Станков.

Вижте целия разговор с инж. Николай Станков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …