неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / „Историята оживява“: Инж. Иван Иванов – некоронованият цар на София

„Историята оживява“: Инж. Иван Иванов – некоронованият цар на София

Героят, на когото е посветено днешното предаване „Историята оживява“, е съвременник на един от може би най-непознатите и недооценени периоди в българската история – краят на 30-те и началото на 40-те години на миналия век – още повече, че по идеологически причини той често е бил изопачаван.

Мнозина определят кмета на столицата по онова време (1934-1944 г.) инженер Иван Иванов за некоронования цар на София – или поне за нейния най-успешен градоначалник.

Дори сегашният облик на столицата дължи много на всеотдайната работа на инж. Иванов, който се превръща в емблема на нейния подем в първите десетилетия на миналия век.

Под неговото вещо управление корупцията, хаосът в администрацията и в архитектурата намират своя непримирим враг, а София придобива европейски облик, улиците са чисти и зелени, столичани се сдобиват със свежата рилска вода и с благоустроения парк Витоша.

По това време се появяват и някои от емблематичните за града сгради, като тези на Телефонната палата, Съдебната палата, БНБ, Министерството на отбраната и др.

Последните години на неговото управление са съпътствани от ужаса на Втората световна война, когато София е бомбардирана и голяма част от сградния й фонд е унищожен. Мнозина свидетели разказват как в едни от най-тежките дни инж. Иван Иванов е обикалял из улиците, опитвайки се да помогне – като един истински капитан на потъващ кораб.

Тази приказка обаче намира своя край след 9 септември 1944 г., когато новата власт отстранява кмета от длъжност, а той е изправен пред Народния съд заради „връзки с фашистите“. Иронията е, че по-рано пък царските власти го подозират във връзки с комунистите.

Огромно доказателство за професионализма на инж. Иванов е фактът, че новата народна власт се принуждава да го потърси в самия затвор заради работата му по язовир „Искър“, а по-късно той е помилван.

Гост в днешното предаване бе Елинка Бояджиева, която от години изследва живота на Иван Иванов, както и на други кметове.

Инж. Иванов е чудодейна личност – до каквото се допре, стават чудеса, заяви тя.

Бояджиева напомни, че за него няма почти нищо писано, а нейният труд за него – „Изживяна доблест“, е базиран изцяло на документи, които не могат да бъдат оспорени.

Чуйте разказа й за живота и делото на този достоен българин:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …

Един коментар

  1. Александър

    Поздравявам създателите на BIT. Вие изнасяте факти за българите професионално с идеята доброто да тържествува. Вие допринасяте и за обединението на всички българи по света. Желая ВИ успех.