понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Инж. Иван Бойков: Започва възстановяването на къщите в Хитрино

Инж. Иван Бойков: Започва възстановяването на къщите в Хитрино

Месец след трагедията в Хитрино, започна възстановяването на къщите там. Инж. Иван Бойков – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България разказа подробности около строителството.

„Ще стартираме с първия ред 6 къщи до гарата. На 20 януари предстои първа среща между собствениците и архитектите, на които да се предложи идеен проект, той да бъде одобрен и на 6 февруари евентуално да се стигне до споразумение. Изграждането ще стартира през март“, обясни инж. Бойков.

„Най-удачно е да се правят къщи-близнаци. На задната улица ще бъдат по-разнични, тъй като там парцелите са по-различни. Няма канализация в Хитрино, няма и да има. Ще правим къщи с вътрешни бани, както трябва и както е по закон. Ще има колеги от електрорапределителни дружества и от водоснабдяването“, добави още той. Експертът разказа и подробности за обновяването на обществените сгради като общината и гарата, които също са били срутени по време на взривовете.

„Хората ще получат нови къщи. Ще има финансиране за около 14 нови къщи. Ще сключим договори със собствениците, а средствата ще бъдат дарени. Обзавеждането ще бъде поето от собствениците. Новите къщи ще имат и селскостопанска част“, обясни инж. Иван Бойков. Той каза, че около 5-6 месеца ще отнеме изграждането на всеки нов дом. Бойков добави, че работи в много добър синхрон с кметът и заместниците му в Хитрино.

„Видях мъртво населено място – нямаше звуци, нямаше животни. Наскоро пак бях там – имаше хора, дърва за огрев. Трагедията ще се помни, но хората ще се възстановят“, посочи още инженерът.

Чуйте целия разговор с инж. Иван Бойков за възстановяването на село Хитрино в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …