сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Инж. Илчо Костов: Търгът за АЕЦ „Белене“ бе спечелен с измама

Инж. Илчо Костов: Търгът за АЕЦ „Белене“ бе спечелен с измама

Изначално скриване на съществени факти, които са можели да обърнат на 180 градуса нещата, са довели до нарушаване на конкурсното начало при търга за АЕЦ „Белене“. Били сме заблудени, че проектът може да се „доизгражда“, докато след спечелването на търга се взе обратното решение – за разрушаване.

Тази теза доразви и в това предаване на „Просто Диков“ инж. Илчо Костов, дългогодишен шеф на строежа на проекта.

Миналата седмица в предаването по темата гостува и журналиста от „Биволь“ Асен Йорданов, според когото строителството е било некачествено – аргумент, който е можел да предотврати плащането на милиарди на Русия, а българското правителство е знаело и въпреки всичко е побързало да плати дълга, наложен от арбитражния съд. С тезата се съгласи и инж. Костов.

Всичко казано от мен касае строителните конструкции, построени до 1990 г. по стария проект, които се поддържаха в годините до 2002 г. (когато се взе решение за продължаване изграждането на АЕЦ „Белене“), уточни той.

„Аз съм доказал защо този строеж върху създадените конструкции не е годен чрез експертиза, която извърших през 2008 г. Тя показва масови пукнатини по всички стени на реакторната сграда, което идва от контрукторски дефект. Той бе получен във връзка с рационализаторко предложение с цел голям икономически ефект, което обаче не бе изпипано от конструктивна гледна точка. На тази основа този строеж вече беше негоден за доизграждане“.

Именно това положение е можело да се използва пред Арбитражния съд, убеден е инж. Костов., който подписва договор с адвокат за процесуално представителство, като двамата изчистват юридическата теза. Опитите им претърпяват фиаско, опитите за срещи с трима български премиери, с министри и институции – също.

Инж. Костов разказа как когато през 2002 г. се взема решение за доизграждане на АЕЦ „Белене“, са били поканени всички производители на реакторно оборудване, които са дали своите предложения. Единствено „Атомстройекспорт“ и „Шкода – ядрено машиностроене“ (Чехия) са дали предложение за доизграждане върху построените конструкции и с доставеното оборудване.

Именно на тази база НЕК си разработи цялата тръжна документация с основна теза „доизграждане“ и естествено, всички други кандидати се отеглиха, си припомня експертът.

По думите му между двамата останали претенденти е имало и конфликт на интереси – де факто и двамата са били с един и същ собственик.

Спечелването на база „дострояване“ той нарича измама, тъй като последвалите решения са в противоречие с предтърговите обещания.

Инж. Костов каза още, че е работил за АЕЦ „Белене“, тъй като вярва, че този проект е необходим за България, дори в момента.

Вижте целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …