понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Интервю: Ян Нолф за последствията от мълчанието на Салах Абдеслам

Интервю: Ян Нолф за последствията от мълчанието на Салах Абдеслам

„В събота преди атентатите Салах Абдеслам беше разпитван официално, но той не каза нищо, въпреки оръжията, намерени в неговото скривалище при залавянето му на 18 март. Всички видяхме какви бяха последствията от това мълчание“.

Това съобщи в ексклузивно интервю пред Милена Илиева за Би Ай Ти Ян Нолф, съдебен наблюдател, който участва в комисията „Анти-тероризъм“ към федералния парламент на Белгия.

Илиева се срещна с него след дългите дебати на комисията, обсъждала и кой и кога ще поеме вина и отговорност за провала на властите при атентатите в Брюксел от 22 март. Белгийските власти вече са подложени на огромни критики за пропуските и липсата на координация, довели до трагедията.

Според Нолф е възможно изявлението на белгийския външен министър, че Абдеслам може да проговори, да е ускорило решението на терористите да пристъпят незабавно към осъществяване на плановете си.

„Аз се учудвам как до момента на атентатите в Брюксел Салах Абдеслам категорично отказваше да бъде екстрадиран във Франция, но изведнъж, след трагедията, прие. Въз основа на това, се питам дали участието му тук не е по-голямо от това в Париж“, разсъждава той.

На въпрос кой ще поеме отговорност за пропуските, Нолф отговаря, че нарочна комисия ще разследва допуснатите грешки на полицията и съда. Той засегна и темата за предсрочното освобождаване на осъдени престъпници, което правосъдната система на Белгия позволява. Така е станало и в случая с двамата братя камикадзе – Халед и Ибрахим Бакрауи, които са излежавали дълги присъди. Единият е бил освободен предсрочно още на първата половина от присъдата си, а вторият е излежал осем от общо десет години.

„Те не са излезли просто така, а след преценка на безпристрастен съд. Наказанието им не е заради терористични действия, а за насилие и кражби. След освобождаването им са били наблюдавани от властите и от техния социален асистент, но в един момент изчезват. Два месеца след това са били потърсени отново, но не са открити и никой не е знаел, че са в Турция“.

Според Нолф изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е било много точно – турските власти са осведомили белгийския представител в Анкара и той е информирал дирекцията на полицията в Брюксел, която се занимава с организираната престъпност. Сега опозицията в Белгия, в лицето на социалистите и зелените, настоява специализираната дирекция да понесе отговорност за неглижирането на информацията. Според експертът, обаче, всичко това има по-дълга предистория.

Съдебният заседател коментира и предложението на белгийския вътрешен министър да се поставя пръстов отпечатък върху личната карта на всеки белгийски гражданин. Той смята, че тази идея няма шанс да се приеме и приложи на практика и би била наказание за цялото общество, тъй като е посегателство върху личния му живот и свободи.

„Ключът за решаването на проблема е в начина, по който се управлява и използва тази информация. Дори само това, с което разполагаме досега, да беше ефективно използвано, ние нямаше да стигнем до тези трагични резултати“, смята Ян Нолф, според когото ще се наложи да се актуализират много от процедурите.

„Същността на решението на проблема с този вид тероризъм се намира не в използването на силови методи. Трябва да се работи дълго и продължително, в самите проблемни квартали, с много търпение в непрекъснат контакт с проблемните слоеве на белгийското общество“, убеден е Нолф.

Какво мисли той за проекта на правосъдния министър да смени системата на работа и приемането на още по-строги мерки по идея на правителството на Мануел Валс – чуйте целото интервю на Милена Илиева с Ян Нолф:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …