петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Интервю: Емир Кир – първият мюсюлманин, кмет на белгийска община

Интервю: Емир Кир – първият мюсюлманин, кмет на белгийска община

Емир Кир е първият кмет мюсюлманин на белгийска община – Сен Жос, и един от първите белгийски политици от турски произход. Преди това е бил регионален министър в продължение на над осем години.

С него, в интервю за Би Ай Ти, разговаря Милена Илиева, автор на блога „Живот в Белгия“.

Кир казва, че на първо място винаги е защитавал правата на всички белгийски граждани.

„В моята община са представени 112 националности, вкл. българска, както и всякакви религии. Постигнахме един баланс, който ни помага да създадем толерантно, мултикултурно общество. В крайна сметка белгийската идентичност и френският език са доминиращи“, разказва той за опита си.

Доходите в Сен Жос са едни от най-ниските, а нивото на безработицата сред младите – високо. По думите на кмета обаче общината инвестира много, за да подпомага социално жителите си. Той дава примери с безплатните чекове за спорт за децата, различни културни дейности в училище, намаляването на общинските такси, създаването на много ясли и т.н.

Миналата година помогнахме и на доста белгийски асоциации, които се грижат за пристигащите бежанци, разказва още кметът. Според него твърденията, че бежанците няма да допринесат за икономическото състояние на Белгия и да са активни на работния пазар, са напълно безпочвени.

Запитан за ролята на Турция и сделката между Анкара и Европейския съюз, Кир коментира, че не родната му страна извива ръцете на Европа, а Европа прикрива позора си с този договор. „Тя отказва да помогне на всички араби и оставя Турция сама да се справи с този проблем. Убеден съм, че този договор е неприложим“.

Според Кир влизането на Турция в ЕС е от съществено значение за самата Европа.

Какво е довело семейството на Кир в Белгия, как турските преселници гледат на страната, променило ли се е нещо след атентатите от 22 март – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …