неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / „Интересна ситуация“: Държавен орган бе осъден след сигнал на депутати
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС, архив
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС, архив

„Интересна ситуация“: Държавен орган бе осъден след сигнал на депутати

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Върховния административен съд заради отказа й да оповести заплатите на членовете си за 2014 г.

Срокове, в които да го направи, обаче няма, уточни Димитров. В еМисия България той коментира ситуацията като „интересна“, тъй като държавен орган е осъден по инициатива на депутати.

ГЕРБ и ДПС днес не позволиха предложението на Реформаторите да има таван на заплатите в БНБ и другите регулатори да мине на първо четене в Народното събрание.

С проекта се предлагаше заплащането в БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и други да се определят като процент от заплатата на председателя на Народното събрание.

Мартин Димитров коментира, че по-важният елемент в проектозакона е бил таванът на заплащане. Липсата му позволява в момент на служителите на БНБ например, да определят възнагражденията си без граници.

По-важният елемент беше таванът на заплатите – БНБ сами си определят заплащанията без таван. Теоретично е възможно да си определи огромни заплати и никой не може да ги спре. За съжаление, ГЕРБ и ДПС не подкрепиха тези мерки.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …