сряда , 17 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Интересна ситуация“: Държавен орган бе осъден след сигнал на депутати
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС, архив

„Интересна ситуация“: Държавен орган бе осъден след сигнал на депутати

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Върховния административен съд заради отказа й да оповести заплатите на членовете си за 2014 г.

Срокове, в които да го направи, обаче няма, уточни Димитров. В еМисия България той коментира ситуацията като „интересна“, тъй като държавен орган е осъден по инициатива на депутати.

ГЕРБ и ДПС днес не позволиха предложението на Реформаторите да има таван на заплатите в БНБ и другите регулатори да мине на първо четене в Народното събрание.

С проекта се предлагаше заплащането в БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и други да се определят като процент от заплатата на председателя на Народното събрание.

Мартин Димитров коментира, че по-важният елемент в проектозакона е бил таванът на заплащане. Липсата му позволява в момент на служителите на БНБ например, да определят възнагражденията си без граници.

По-важният елемент беше таванът на заплатите – БНБ сами си определят заплащанията без таван. Теоретично е възможно да си определи огромни заплати и никой не може да ги спре. За съжаление, ГЕРБ и ДПС не подкрепиха тези мерки.

21 гледания

Вижте също

Владо Береану: Румъния е пред политическа криза и нови избори. Нов огромен протест готвят в неделя вечер

Премиерът на Румъния, социалдемократът Михай Тудосе подаде оставка. Тудосе се оттегля от поста, след като …