петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Интерактивна 3D карта показва цяла България

Интерактивна 3D карта показва цяла България

Как изглежда България, разгъната на интерактивна 3D карта – разказа от един от авторите на проекта IWalk – Димитър Игнатов. Иновативната идея представя природните и исторически забележителности на страната по един наистина нестандартен начин.

„До известна степен е истина, че тази карта няма аналог. За първи път в България разработваме 3D карта във формат на цялата държава. По света се правят 3D карти, но на по-малки региони“, коментира Игнатов в предаването еМисия България.

Това е картата на България в реален географски вид. Теренът е на 90% реален, подобно на картата на България. Опитваме се да я направим в анимиран вид. Идеята е пресъздаването на туристическите обекти върху нея и мобилното приложение да позволи на хората лесно и достъпно да се ориентират къде искат да отидат и какво да видят“, разказа още един от създателите на 3D картата.

Той посочи, че разработката на картата е отнела 3 години. „Към ден днешен имаме вече съществуващия проект, който работи и хората могат да използват“, допълни той.

Информация за историческите паметници и културни обекти се стремят да добиват от хора на място, а не само от интернет, за да бъде достоверна. В картата има информация и за работното време на ралзлични обекти, както и дали има паркинг за посетителите.

„Има доста неща на картата. Повечето и сега разработваме. История, паметници, обичаи, традиции, флора, фауна, фолклор, бит, култура, храна – всичко това ще присъства на нашата 3D интерактивна карта“, подчерта Димитър Игнатов.

Идвайки хора в Белоградчик, откъдето сме с брат ми, виждат скалите и казват, че е много красиво място, но се питат каква е тази скала, на какво прилича. Затова решихме, че с възможностите на модерните технологии не е нужно някой да обяснява на хората историята и легендите, а могат да се информират по друг начин“, разказа още той.

По думите му големият плюс на платформата е, че има много места с интересна история, но те не са облагородени и трудно достъпни за туристи, няма достатъчно информация за такива обекти, но има хора, които търсят такива места. „Нашата платформа може да ги задоволи информационно за подобни места“, каза Игнатов.

В платформата ще бъде интегриран и вариант на превърналата се в мания игра Покемон гоу.

Вижте повече за интерактивна 3D карта на България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …