четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Инсцениран или автентичен опит за военен преврат в Турция?

Инсцениран или автентичен опит за военен преврат в Турция?

След проваления опит за преврат в Турция има хиляди арестувани генерали, военни, съдии, прокурори и полицаи.

Каква е ситуацията в страната и инсцениран или автентичен бе опитът за военен преврат в Турция в нощта на 16 юли? Както и как да тълкуваме шоковия отговор на управлението на турския президент Реджеп Тайп Ердоган и какви са дипломатическите сондажи в стази сложна обстановка – коментираха доц. Пламен Ралчев и Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи. В разговара се включи и Тимур Туна, който работи в туристическия бранш и живее в Турция, с разказ за обстановката в страната.

„Тази сутрин Истанбул се събуди много по-спокойно – всеки ходи на работа, в маркетите. Аз лично нямам работа в момента, защото съм в туристическия бизнес“, сподели Тимур Туна.

Той разказа, че е бил в дома си и е гледал новините в нощта на 16 юли.

„Всички си помислиха, че това не е преврат, а че има взив или опасност. Беше доста страшна ситуация, по-голямата част от хората не са вижждали подобна ситуация“, каза още той и допълни, че има много мнения, според които войниците не са знаели за какво става въпрос и са били измамени от организаторите на преврата.

„Вече се появиха доста спекулации доколко това е автентичен опит за военен преврат или е просто инсценировка, която дава шанс на Ердоган да се разправи със свои опоненти, с неудобни хора или такива, на които не може да има доверие. Защото виждате, че говорим за стотици души от държавния апарат – съдии, прокурори, полицаи, военослужещи, които са арестувани. А това много сериозне удар в рамките на 2 дни върху една държава. Т.е. Ердоган концентира в момента една репресия, която иначе би отнела много време“, каза доц. Ралчев.

По думите му е изключително странно как след чистката в армията, извършена от Ердоган в последните години, някой ще тръгне да прави преврат срещу него.

„Ердоган успя да се освободи от неудобните за него висши офицери в армията и е странно как някой ще се опита да прави военен преврат. Затова ми се струва резонно да се търсят множество обяснения – дали той е бил информиран, кога е бил информиран, специалните служби знаели ли са, това знак ли е за разделение на фракции във въоръжените сили, което би било доста опасно за Турция“, коментира още Ралчев.

Той допълни, че малцина са подозирали, че подобен опит за преврат би бил възможен.

Преподавателят посочи, че ще мине време докато разберем истината за станалото, но се пак е притеснителна позитивната реакция на обществото към идеята на Ердоган за връщане на смъртното наказание.

Като други нетипични за преврат белези, Ралчев изтъкна, че нито един военен не се е показал и заявил като ръководител, както и, че никой не е попречил на Ердоган да се свърже с медиите.

Доц. Ралчев бе категоричен, че в момента алтернатива на управлението на Ердоган в Турция няма.

Той прогнозира, че репресиите в южната ни съседка ще продължават и това ще доведе до разделение в обществото.

Същевременно Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР, коментира какъв би трябвало да бъде дипломатическият подход в подобна ситуация.

Тя изтъкна, че най-важното е бгългарските консули и дипломати в момент на кризи да реагират адекватно, а не бързо.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Разбира се, че беше инсценирано. Кой идиот би повярвал на толкова зле подготвен преврат и при това с толкова силни и многобройни подчинени на военните в Турция. Абсолютна манипулация от страна на президента, който вече спокойно може да разчисти всички които не са му симпатизанти и биха му опонирали във властта.