петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Иновативното училище и съвременната грамотност според Емил Джасим

Иновативното училище и съвременната грамотност според Емил Джасим

Т.нар. електронна система за управление на учебния процес – интернет базирана платформа, в която един учител може да раздаде задачи и дори да преподава – е начин да се предотвратят усложнения в него като тези, предизвикани от последната принудителна ваканция. Часовете за преподаване на материала така или иначе не стигат и при съкращаването дори и на седмица от тях времето още по-недостатъчно.

Това коментира в „Жива вързка“ преподавателят Емил Джасим. Той напомни, че въпросната система е въведена в някои училища в страната у нас, като може да се използва дори в час.

В предаването Джасим изрази също надежда, че броят на училищата, които до момента са кандидатствали за „иновативно училище“ – само две при краен срок 31 януари, ще се промени, тъй като вероятно много от тях ще подадат документите си в последния момент. Сред причините за ниския до момента интерес той назова липсата на изграден креативен и административен капацитет – най-важното по-думите му.

Джасим призова колегите си от цяла България да кандидатстват, тъй като статутът „алтернативно училище“ позволява различни учебни програми и дори нови предмети, а това е много важна крачка към модернизиране на училището. Той подчерта също, че кандидатстващите сега имат особен шанс, тъй като и ситото към момента ще бъде по-едро.

Иновацията не е свързана задължително с някаква технология – тя може да бъде нов начин на преподаване, нов тип отношения в класната стая, нов офлайн метод, свързан с някаква техника за запомняне или с ускоряване на процеса на анализ и синтез от страна на учениците и т.н., коментира още преподавателят.

Според него има доста училища, които вече са въвели някакъв подобен иновативен метод, и те трябва просто да бъдат насърчени и „подбутнати“.

Най-важният фактор в този случай са директорите, а не учителите, тъй като те задават посоката и изграждат един екип, смята Джасим. Подкрепа за личните усилия на всеки учител е нужна обаче и от страна на самата система, като в новия закон е заложена и небоходимостта от т.нар. „допълнителна квалификация“, т.е. всеки учител има задължение да покрие най-малко три кредита (16 часа конкретно обучение на кредит) в рамките на три години, след което му предстои атестация.

На много места социалната среда е крайно потискаща, но важното е да направим така, че училището наистина да бъде привлекателно, казва Емил Джасим. Той даде пример с Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище, от което децата буквално не искат да си тръгват, като поясни, че това се дължи както на добрата материална база, така и на страхотния колектив, който кара учениците да се чувстват обгрижени.

Това според мен е постижимо в повечето български училища, но е въпрос на управление на ресурсите, категоричен е Джасим.

Преподавателят смята също, че днешната представа за грамотност е много по-различна и не се свежда само да писане и четене, но и do използване на смартустройство, например, критично четене на информация, ориентиране в социалните мрежи… Чуйте целия разговор с Емил Джасим:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …