сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Инкубатори за бизнес идеи – как от България може да стъпим на пазара в Чикаго

Инкубатори за бизнес идеи – как от България може да стъпим на пазара в Чикаго

Стартъп акселераторите и инкубаторите са актуална тема, към която интересът през последните години в България става все по-голям.

Репортерът на Би Ай Ти Елена Хотинова посети един от най-големите инкубатори в Чикаго „1871“, който обяснява много от основните неща по темата.

Чикаго има репутацията на един от най-развиващите се дигитални и технологични градове в Америка, а докладът на компанията за професионални услуги KPMG тази година го поставя на шесто място в класацията за най-иновативни центрове в света.

Причините за това са няколко – университетите, в които учат близо 700 хиляди студенти, инвестициите на местните власти в технологична инфраструктура, частните инвестиции и не на последно място екосистемата от технологични стартъпи.

През 2008 г. Серхат Чичекоглу основава акселератор, който работи с чуждестранни компании и избира Чикаго за място, откъдето да го развие. По думите му, Чикаго е много добра стартова точка да се развиете на американския пазар, защото няма място, което да не може да стигнете за 4 часа. Това не означава, че трябва да оставате там, но да започнете пътуването си като международен стартъп, да се разширите на нов пазар, това е най-доброто място.

Същото мнение споделя и Джеръд Карфантен, изпълнителен директор на акселератора. “Първо, това е градът с най-разнообразна индустрия в САЩ, а хората работят в най-различни сфери. Освен това средата е приятелска и цената на живот и бизнеса в сравнение със Силициевата долина, Лос Анджелис или Ню Йорк и Бостън е много по-евтина. Четвъртият фактор е културният. Тук има много хора от северните страни, чехи, много хора от Полша и България”, обяснява той.

Неизменна част от предприемаческата екосистема в Чикаго е „1871“ – един от най-големите инкубатори в града и дом на над 400 стартъп компании. Това е партньорство между частните институции и обществените институции, които съвместно повишават възможностите за по-благоприятни бизнес условия. това прави мястото успешно. В „1871“ има няколко акселератора, които подпомагат стартиращи бизнеси.

Има ключова разлика между инкубатори и акселератори. Инкубаторите са създадени да предоставят инфраструктурата, акселераторите да предоставят знание, ноу-хау, експертиза.  В този смисъл „1871“ е инкубатор, който предоставя инфраструктурата, общността и събира различните страни заедно – ментори, корпорации, инвеститори и т.н.

В „1871“ има и акселератори, които приемат стартъп компании в много ранна фаза, има и други акселератори, които приемат стартъпи с известен напредък.

Акселераторът, който ръководят Чичекоглу и Карфантен, работи с чуждестранни стартъпи основно от развиващите се икономики. До момента през тяхнта програма са минали 45 стартъпа, а сега искат привлекат стратиращи бизнеси от други пазари.

За да вземат участие в програмите, които предлагат повечето акселератори, стартъпите се нуждат от финансиране най-често от местни спонсори или под формата на правителствена помощ. Една от основните задачи на българската търговско-икономическа служба в Чикаго е да подпомогне предприемачеството в България, да свърже български стартъпи с акселератори и инкубатори.

На какъв принцип може да стане това – темата коментира в студиото на „Жива връзка“ търговското аташе на България в Чикаго Теодора Ботева.

“В момента в Америка бумът на акселератори и инкубаторите е невероятен, възможностите са огромни. Обикновено акселераторът взема теб като продукт и започва да те развива, дава ти ментори, но това не е безплатно. Може да поиска процент от твоята фирма например. За българските фирмибих им препоръчала да започнат като инкубатори в България и впоследствие да дойдат тук като акселератори. Те обаче трябва да са подготвени за този пазар“, препоръчва Ботева.

„Нека всеки който има желание и възможност да се свърже с нас, ние ще направим всичко, което можем“, допълва още Ботева.

Вижте повече по темата в следващото видео!

 

Вижте също

Парламентът в Скопие обсъжда „Северна Македония“

Днес договорът за промяната на името на Македония влиза за обсъждане в парламента в Скопие. …