неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ина Антонова: Много родители не са готови да се грижат за децата си и проявяват агресия

Ина Антонова: Много родители не са готови да се грижат за децата си и проявяват агресия

Пореден ужасяващ случай на насилие над дете. В „Пирогов“ в кома е настанено 2-годишно момченце, пребито зловещо от собствената му 22-годишна майка. Насилничката, удряла детето в стената, е арестувана. Този инцидент е поредният, който ще влезе в стряскащата статистика на Държавната агенция за закрила на детето. Според нея над 65% от българчетата са жертва на насилие у дома. А според Световната здравна организация, България е в топ 10 на страните с най-тормозените деца сред 43 държави.

„Данните говорят сами за себе си, че сме започнали да дресираме децата с бой и насилие. Трябва да осигурим на родителите повече спокойствие, тъй като насилието е защитен механизъм на родителя. Вярно е, че всяка детска травма прераства в невротичен възрастен“, обясни Ина Антонова. Тя е психолог и родител и гостува в студиото на еМисия България, за да коментира темата с домашното насилие.

По думите й, има злоупотребата със сигналите за насилие над деца. „Все повече са тийнейджърите, които тероризират родителите си и подават сигнали срещу тях. Нямаме култура в това отношение“, посочи още тя.

В САЩ родителите нямат право да удрят децата си, но пък затворите са пълни с малолетни престъпници, даде пример Антонова. По думите й, контактът между родители и деца е много по-важен, отколкото горещата линия. „За съжаление имаме много психически отклонения при родителите, които се борят за оцеляване. Те са подложени на стрес, недоволство на работата си, неудовлетвореност и тази борба в живота е замествана с насилието над детето вкъщи, което няма как да се оплаче“, заяви Антонова.

По думите й, има ниско ниво на образованост на родителите. Те са предимно хора, които сами по себе си имат детски травми. Много родители преминават в агресия само заради това, че детето има някаква нужда. „Социалната политика може би е принудила тази жена да не може да се грижи за детето си. Тези родители трябва да бъдат образовани още в детските години“, заяви Ина Антонова.

Тя смята, че хората рядко осъзнават, че няма фактор „съдба“, а сами отговаряме за себе си. Антонова каза, че преходните поколения са такива, че са видели много мъки, които родителите им са изживели. „Ние не сме толерантни. Опитваме се да предадем на децата си този хъс за борба“, каза още тя.

„Всеки е гневен и стресът е изключително голям, парите не стигат, шофьори без книжки убиват децата ни на пътя. Но това не означава, че трябва да се фокусираме върху негативното“, посочи Антонова.

„В моето семейство никога не съм толерирала това, че тя може да си позволи кецове на 200 лв. и да парадира с това, защото по-важно е да си добър човек, имаш родители, които те обичат“, добави още психологът.

По думите й, свръхконтролът на родителите и всяка забрана води до компенсация от страна на децата си.

Чуйте целия разговор с Ина Антонова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …