сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Имунизациите в Америка – изцяло задължителни само в три щата

Имунизациите в Америка – изцяло задължителни само в три щата

В Америка задължителни ваксини се поставят не само на бебета и деца, но и на тийнейджъри и възрастни хора.

В зависимост от щата, ваксинацията може да бъде отказана по здравословни, религиозни или философски причини, като се взема предвид дали човекът желае или не да бъде имунизиран.

Три американски щата, обаче, не позволяват такова изключение и имунизациите в тях са задължителни за всички – от най-малките до възрастните над 65 години. Това са щатите Калифорния, Западна вирджиния и Мисисипи.

В САЩ федералният орган, който контролира поставянето на имунизациите, е Aмериканският център за контрол и превенция на болестите.

В страната от години се наддигат и движения против определени задължителни медицински интервенции, като най-спорни са ваксините. Много обществени личности се обявиха за каузата всеки да може сам да избира дали в тялото му да бъде поставен определен медикамент.

Така например само преди дни Робърт Кенеди, потомец на знатната политическа фамилия, предложи награда от 100 хил. долара на този, който представи доказателство, с което да потвърди безопасността на ваксините срещу грип.

Според данни на експерти, отговарящи за контрола и профилактиката на болестите, всяко шесто американско дете днес има нарушения в развитието си, а 43 на сто от децата в страната са успели да се сдобият с някаква хронична патология.

Заради тези и много други противоречеиви данни, все повече семейства отказват да се ваксинират, а обикновено привърженици на тази идея са образовани и с добър социален статус граждани.

Според здравните органи това е и една от основните причини за увеличаващите се заболявания в страната през последните десетилетия. Преди две години, например, в един от най-богатите квартали в Калифорния – Ориндж каунти – избухна епидемия от морбили.

Чуйте още данни и подробности в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …