понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Имотна измама под съдебен чадър може да закрие театър – историята на Христо и Теодора Кирови

Имотна измама под съдебен чадър може да закрие театър – историята на Христо и Теодора Кирови

Един от най-модерните културни центрове в София – Сити Марк Арт Център (бившото кино „Левски“), е заплашен от ликвидиране заради имотна измама, която може да прекъсни източника на неговото финансиране.

В „Честно казано“ семейство Христо и Теодора Кирови, които са инвестирали не само милиони левове, но много любов, труд и старание в културния център, разказаха за премреждията си и призоваха за подкрепа в неравната битка. Редица наши актьори пък се обърнаха директно към главния прокурор, правителството и съдебните инстанции. Сред тях са Руси Чанев, Валентин Ганев, Жорета Николова, Рашко Младенов, Светлана Янчева, Филип Трифонов и Явор Гърдев.

Двамата съпрузи разказаха подробно за решението си да вложат пари – главно от наема на магазин на ул. „Съборна“, в театъра, както и за опитите този апетитен имот да им бъде отнет чрез документна измама. В понеделник те трябва да предадат владението на магазина, закупен от тях от Столичната община преди години. От него те правят луксозен търговски комплекс с кредити, които връщат изрядно.

През 2010 г. обаче те получават призовка от Софийския районен съд, че срещу тях е заведено гражданско дело в… Никополския районен съд. Държавното дружество „Булгарплодекспорт“, намирало се по-рано на това място, претендира там за магазините, въпреки, че през годините те му са били дадени на общината, а за дружеството са останали другите административни сгради.

Съпрузите твърдят, че в схемата участва и съдия Тодоров от Никополския съд, според чийто протокол исковата молба била намерена в шкаф в коридора на съда. Те обясниха, че документът е бил вписан със задна дата – преди да изтече придобивната давност. (Петгодишната придобивна давност е изтекла още през 2004 г.) Констатациите на прокуратурата установяват документно престъпление от неизвестен нарушител. Поради изтеклата давност прокурорската проверка обаче се прекратява.

Делото за собственост не е решено окончателно, макар да е минало две инстанции, все още няма окончателно произнасяне по собствеността, каза Теодора Христова. Другият им шанс, от който са се възползвали, е да жалват директно пред главния прокурор.

Чуйте подробности за описаната от Христо и Теодора Кирови схема и техния призив да бъде спасен театъра:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

 1. Стефанова

  Телевизията никого не натиска, тя просто информира за разлика от други телевизии. Случилото се трябва да стане достоянише, за да се разбере, че в тази дължава има закони, има и съдии, прокурори, но няма законност, законите се газят от мутри, от хора с пари и влияние. Колкото и доклада да напишат в Европа, тук нищо не се случва !

 2. Скандално, семейство Христо и Теодора Кирови поиска от Би Ай Телевизия да упражни натиск/влияние върху българския съд и прокуратура за решаване на едно дело в тяхна полза.
  А на останалите стотици хиляди, а може би милиони граждани ужилени от съдебната система, №КОЙ ли
  да молим за помощ.
  ТЕЗИ МАТЕРИИ СЕ РЕШАВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО В СЪДА, КОЛКОТО И „ЛОШ“ ДА Е ТОЙ, ПОНЕЖЕ
  БЪЛГАРСКИЯТ СЪД Е ЕДИНСТВЕНАТА КОМПЕТЕНТНА ИНСТАНЦИЯ!
  Нагло е, когато журналисти си присвояват функциите да правораздават…