четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли живот за старите видеокасети и плочи

Има ли живот за старите видеокасети и плочи

Последният останал производител на видеокасетофони и касети VHS обяви, че спира производство заради слабото търсене. Дали колекционерската страст ще спаси забавленията от близкото минало и кой наема видеокасети в България?

„Останали са много малко хора, които търсят видеокасети. Това са хора, които не са запознати с технологиите, а другата група са такива, които държат на качеството на звук и картина“, разказа в предаването еМисия България Спиридон Атанасов – собственик столична на видеотека. Той разказа, че повечето DVD-та освен филм включват много по-голямо съдържание – интервюта с актьори и режисьори.

„Аз се занимавам с това от 1994 година. Тогава кабелните телевизии бяха рядкост, започнаха да затварят кината, интернет не беше навлязъл толкова много в България. В последните години тенденцията е, че европейско кино и арт филми въобще не се тиражират в България“, разказа Атанасов.

Той свързва касетите VHS с много мили спомени. „С тях тръгна бизнесът, има адска носталгия. Но като всяко начало си има и край. Не мога да зачеркна последните години и да кажа край на всичко. Вече нямам видео, но на DVD гледам почти всичко ново. Но все по-рядко срещам хубав филм“, разказа още собственикът на видеотека.

Собственикът на най-стария действащ музикален магазин в столицата Явор Ганчев е на мнение, че плочата е останала като най-трайния в културно отношение звуконосител. „Може да се направи такъв паралел и с книгата. Колкото и да се дигитализираме, продължаваме да четем и купуваме книги. Плочата се слуша по начин, по който нищо друго не се слуша“, убеден е Ганчев. Според него тя носи най-близко до концертното преживяване, защото се слага ръчно, пуска се на ръка и няма дистанционно, с което да прескочите песните. „Трайността на плочата е много по-голяма в сравнение с тази на компактдиска. Макар че, нищо не е вечно. Добре произведената и съхранявана грамофонна плоча може да се слуша половин век“, разказа Явор Ганчев.

Според него модата на плочите се завръща и е въпрос на престиж всеки добър албум да бъде издаден и на плоча.
Вижте целия репортаж на колегата ни Златимир Йочев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …