неделя , 18 ноември 2018
Начало / Хайд Парк / Има ли война между медии и съд заради душевния комфорт на бургаския ловец на мигранти Перата?

Има ли война между медии и съд заради душевния комфорт на бургаския ловец на мигранти Перата?

Решение на Бургаския районен съд, свързано с публикация от 2012 година за мярка за неотклонение на Петър Низамов- Перата, по-късно станал известен и с това,че готов доброволно да задържа мигранти, стана причина за напрежение между журналистите в Бургас и органи на съдебната власт. Висшият съдебен съвет-съдийската му колегия излезе със специална позиция във връзка с притесненият на журналистите, че с глобяването на два бургаски сайта се прави знак изобщо по отношение работата на журналистиката по такива криминални случаи. Темата коментираха Екатерина Капрова от един от осъдените сайтове – „Бургаснюз“ и Росен Босев от Асоциацията на европейските журналисти- България.

Ето думите на Екатерина Капрова: „ Осъдени сме заради заглавието „Биячите от „Джубокс“ остават зад решетките“, защото останалата част от статията всъщност е прессъобщението, изпратено от полицията. Може би трябва да уточня,че става въпрос за две прессъобщения- едното от полицията, където хората ,които са задържани, са написани с техните инициали, има след това и прессъобщение от Прокуратурата, където те са написани с пълните им имена. В нашия сайт се твърди,че написано това съобщение ,което е от полицията. Сам ода уточня,че съдът не доказа по никакъв начин ,че това е нашият сайт. Тази публикация, която беше представена в съда като доказателство, нямаше нито идентификация на сайта, нито снимка, нито дата“.

Росен Босев коментира казуса така: „Казусът е много сложен. Съдебните решения са публични и те трябва да се коментират. Те са общодостъпи и всеки има право да ги обсъжда, да документира доводите на съдията. Според мен прекрачването на границата вече са личните нападки към съдията, който е постановил това решение. По принцип, когато се атестира работа на един съдия, тези, които го атестират трябва да влизат и в негови съдебни заседания и да оценяват как той се държи към страните.

Повече от разговора във видеото, а всичко от Хайд Парк- ТУК

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …