понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли уловки при отпадането на ограниченията за работа на българи в Швейцария

Има ли уловки при отпадането на ограниченията за работа на българи в Швейцария

От 1 юни падат всички ограничения към трудовия пазар в Швейцария, които до момента стояха пред българи и румънци.

Означава ли това напълно свободен достъп до пазара на труда в Швейцария – коментира сънародничката ни Зорита Стамболиева.

По принцип решението е окончателно, но Швейцария има предпазна клауза, а именно ако следващата 1 година броят на българите, които дойдат тук, надвиши 10% от тези, които са дошли последните 3 години, то Швейцария има правото отново да затвори пазара на труда, обясни Стамболиева.

По думите ѝ отпадането на ограничения пред българи и румънци не означава, че всеки може да отиде в Швейцария без да е подготвен и да знае езика, като очаква държавата да му помогне.

„От 1 юни де факто няма да има изисквания за българите. Въпросът е човек да успее да си намери работа, тъй като Швейцария е страна с изключително ниска безработица“, допълни сънародничката ни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …