понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Има ли противоречия в новите критерии за лечение на хепатит C

Има ли противоречия в новите критерии за лечение на хепатит C

От днес влизат в сила новите критерии за лечение на хепатит C, някои от които през изминалата седмица предизивкаха сериозни критики и недоволство. Сред тях са въвеждането на по-евтин медикамент за лечение, който НЗОК да покрива, както и отказ на лечение за случаи, които се смятат за нелечими.

По темата в „Жива връзка“ разговаряме с Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, и Силвана Лесидренска от асоциация „Хепактив“.

Според нас и адвокатите, с които сме се консултирали, тези критерии не са взети спрямо процедурите, които трябва да се спазват по принцип, и накърняват правото на пациента да бъде лекуван с най-доброто за неговото състояние, коментира Лесидренска.

Тя припомни, че в петък са внесли молба до ВАС с искане да бъде спряно влизането в сила на критериите, като обясни подробно аргументите и изреди някои от проблемите, до които може да се стигне.

„Очевидно става въпрос за грешен прочит на т.нар. нови критерии. Миналата седмица направихме среща с националните консултанти, които потвърдиха, че те не се различават откъм медицински индикации от досега действащите“, коментира и представителката на НЗОК.

Чуйте аргументите и на двете страни в разговора:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Атанаска Атанасова

    Силвана Лесидренска е от сдружение ХепАктив! Моля да бъдете коректни.