четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли проблем с избирателна секция на о. Крит? Отговорът на посолството
Остров Крит. Снимка: ЕРА

Има ли проблем с избирателна секция на о. Крит? Отговорът на посолството

В еМисия България ви разказахме за проблем с една от избирателните секции на гръцкия остров Крит. Получихме сигнал от г-н Петър Анастасов, че само дни преди референдума все още не е ясен точният адрес на секцията в град Ираклио. Той обвини българското посолство в Гърция, че се опитва да възпрепятства изборния процес.

В писмо до BiT oт българското посолство в Атина заявяват, че полагат максимални усилия да улеснят изборния процес в Гърция и определят твърденията на г-н Анастасов като лоша и евтина манипулация.

От посолството пишат още, че адресът на секцията в град Ираклио наистина е бил сменен с последния момент – по искане на местната община. Аргументът на местната власт бил, че в определената за гласуване сграда имало проблеми с електрозахранването. Това се е случило на 20 октомври. От посолството твърдят, че са информирали за това институциите в България.

В писмото на посолството се посочва още, че са изпратили член на секционната избирателна комисия в град Ираклио да провери дали новата сграда, в която ще бъде секцията е на достъпно и централно място. И според тях са направили всичко възможно да уведомят българите в града за промените – чрез социалните мрежи, членовете на местната Секционно избирателна комисия и съобщение в българския магазин в града. Предстои адресът на новата секция да бъде публикуван и на сайта на община Ираклио. Съобщение за променения адрес на секцията ще има и на мястото, където първоначално е трябвало да се проведе гласуването.

От посолството заявяват още, че от днес в град Ираклио ще има и представител на посолството, който ще се следи за организацията на изборния процес. От посолството ни в Атина заявяват още, че г-н Петър Анастасов е излъгал, че не няма нищо общо с политически партии, когато в ефира на еМисия България отправихме подобен въпрос към него. Тогава той заяви, че представлява единствено местен Граждански инициативен комитет. От посолството пишат още, че не са сигурни дали този комитет е легитимен и че с писмо от 12 октомври г-н Петър Анастасов е предложен за член на секционна избирателна комисия на острова. А предложението, според посолството ни, е било одобрено от ЦИК.

Надяваме се, независимо от споровете и обвиненията между г-н Анастасов и посолството ни в Атина – българите в Ираклио наистина да бъдат информирани навреме за новия адрес на секцията и да няма проблеми при провеждането на референдума в неделя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …